Sakupljanje gljiva u Vikićima

gljive_osojeU razvijenom dijelu svijeta je upotreba gljiva u stalnom porastu jer se po hranjivoj vrijednosti svrstavaju između mesa i povrća. Mada je probavljivost bjelančevina iz gljiva teža, gljive imaju brojne prednosti u odnosu na meso kao što su: niska kaloričnost, mali sadržaj masnoće, bogatstvo mineralima, visok omjer vitamina B kompleksa, određena ljekovita svojstva kod nekih vrsta.

S druge strane su gljive u značajnoj mjeri neiskorišćen prirodni potencijal u Bosni i Hercegovini (BiH). Prema nekim procjenama potencijal za izvoz gljiva i ljekovitog bilja iz BiH iznosi čak 300 miliona €, pri čemu je trenutni obim izvoza iz BiH oko deset miliona €. U nedavno objavljenoj studiji UNDP-a “Razvoj sektora gljivarstva, održivog i inkluzivnog tržišta” navodi se da se teškoće javljaju prevashodno zbog neuređenog tržišta i nedovoljne osposobljenosti za proizvodnju i sakupljanje različitih vrsta gljiva. Kada govorimo o sakupljanim gljivama moramo imati u vidu puno toga. Naša područja a posebno šume Osoja i Gušta su bogate gljivama a njihova količina zavisi od sezone odnosno procenta vlage u zemljištu. Ova godina je izuzetno dobra za gljive a i otkupne cijene su dosta dobre, tako da trenutno otkupljivači plaćaju recimo za kilogram vrganja šest KM što dosta  može popraviti kućni buđet. Naši mještani su svakodnevno u šumama i beru gljive a najviše njih upravo radi prodaje. Oni pravi zaljubljenici uberu taman onoliko koliko im je neophodno za par obroka sa specijalitetaima od gljiva i tako svakodnevno ili na drugi odnosno treći dan. Već smo pisali kako se gljive trebaju brati te i ovom prilikom skrećemo pažnju na zaštićene vrste i da se nediraju one koje ne poznajete jer i one su dio bogastva šuma a mođda in neke životinje koriste u svojoj izhradi. Ne pretjerujte u konzumiranju gljiva i obavezno dobro termički obradite.

Provjerite također

Mještani Izačića pokazali humanost prema izbjeglicama

Još jednom su mještani Izačića pokazali da smo svi samo ljudi, još jednom su pokazali …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *