Stari nišani u naselju Vikići

Na više lokaliteta u naselju Vikići nalaze se mezarja koja nose nazive po lokalnom stanovništvu koje gravitira upravo tim područjima. Pored centralnog mezarja kod džamije u Vikići poznati su lokaliteti keškića mezarje, halkića mezarje, kudića mezarje, mezarje Breza, mezarje Šehiti (Šehitluci) i mezarje Hrust. Najstarije mezarje su Šehiti na kojem se nalazi više nišana na turskom odnosno arapskom jeziku kao i nišana koja se nemoge identifikovati zbog oštećenja koje je učinulo samo vrijeme. Za one nišane koji se mogu pročitati najstariji je nišan koji je podignut za Halkić Halila 1244. godine po Hidžri odnosno 1828. godine po gregorijanskom kalendaru i nišan podignut sinu Halila 1289. godine po Hidžri odnosno 1872. godine po gregorijanskom kalendaru.

1244. po Hidžri (1828.g.) Halkić Halil mezarje Šehiti
1289. po Hidžri (1872) sin Halilov mezarje Šehiti
1304. po Hidžri (1886.g.) Alijal kod džamije Vikići

U mezarju kod džamije Vikići najstariji nišan na kojem se može pročitati podignut je Aliji 1304. godine po Hidžri odnosno 1886 godine po gregorijanskom kalendaru. Također i u ovom mezarju postoji više nišana koje je nemoguće precizno identifikovati zbog oštećenja koje je načinio zub vremena. U oba ova mezarja isto tako postoji više nišana oštećenih ili uništenih od posljedica granatiranja u ratu 1992- 1995 godine. Prema onome što se može ustvrditi na osnovu nišana i njihove starosti u mezarjima u naselju Vikići starost stanovništva je 200 do 400 godina.

Nišan neznanom šehidu uz put za Osoje u zaseoku Halkići

Na rubu Halkića odmah uz šumu Osoje u naselju Vikići postoji nišan u neposrednoj blizini mezarja Halkići uz lokalni put za koji se nezna kome je podignut. Prema pričama starijih mještana, nišan je podignut šehidu koji je poginuo u bitci koja se odigrala upravo na lokalitetu današnjih mezarluka Šehiti i to sa austrougarskom vojskom 1836. godine. Kazivanja idu i dalje, jer je pomenuti junak u bitci na konju nakon što je sabljom posjekao više neprijateljskih vojnika i sam teško ranjen sa gotovo odsječenom glavom na konju došao do mjesta gdje je mrtav pao sa konja tu i pokopan a upravo je to nišan tom šehidu. I ovaj nišan je pretrpio nova oštećenja i sad je u stanju kao na slici ispod.

oštećeni nišan neznanom šehidu uz put za Osoje u zaseoku Halkići

Više o pomenutoj bici možete pročitati u našem članku na linku: https://vikici.ba/kako-su-spaljeni-izacic-i-vikici-1836-godine/

 

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Handanović Fazile iz Vikića

Fazile Handanović iz Vikića umrla je 17. juna 2024. godine u 84-oj godini života. Đenaza …