Amiotrofična lateralna skleroza (ALS)

bolnica_kinaŠto je to? To je bolest koja brzo napreduje i napada motoričke neurone (živčane stanice) u leđnoj moždini i stražnjem dijelu mozga. Motorički neuroni prenose živčane impulse koje mozak daje onim mišićima kojima svjesno upravljamo. Ta bolest deformira ili uništava motoričke neurone, zbog čega dolazi do progresivne paralize.

Kako se amiotrofična lateralna skleroza zove u nekim drugim zemljama?U nekim se zemljama ova bolest zove bolest motoričkih neurona, što je širi naziv koji obuhvaća nekoliko bolesti, uključujući i ovu.Amiotrofična lateralna skleroza zove se i Charcotova bolest, po Jean-Martinu Charcotu, francuskom neurologu koji ju je 1869.prvi opisao.

Što uzrokuje ovu bolest? Njen uzrok nije poznat. Neki stručnjaci sumnjaju na viruse, manjak proteina, genetske deformacije (posebno kod nasljednog oblika), teške metale, neurotoksine (posebno kod guamskog oblika), anomalije imunološkog sustava i anomalije u radu enzima.doktorica_kina

Što oboljeli mogu očekivati? Kako bolest napreduje, mišići slabe i atrofija se širi na cijelo tijelo. S vremenom bolest slabi i mišiće dišnog sustava, pa oboljela osoba mora biti na respiratoru. Budući da bolest napada jedino motoričke neurone, ona ne oštećuje umne sposobnosti, osobnost, inteligenciju ni pamćenje oboljelog. Bolest ne napada ni osjetila — oboljeli može gledati, mirisati, ima osjetilo okusa, čuje i osjeća dodir. Oboljeli obično umiru u razdoblju od tri do pet godina od prvih simptoma, ali oko 10 posto oboljelih živi deset i više godina. Medutim Predsjednik ReLive Dr.Zahng iz Pekinga daje sve od sebe da zaustavi ovu bolest i da da mogućnost za bolje sutra svim Pacjentima.

 Kako se liječi? Mnogi u svijetu će reci :trenutno nema lijeka za ovu bolest. Liječnik može prepisati lijekove koji mogu olakšati određene simptome. Ovisno o simptomima i stupnju bolesti, oboljeli mogu koristiti određene rehabilitacijske terapije, koje uključuju fizikalnu, radnu i govornu terapiju, te razne pomoćne naprave.Trenutno je jedini lijek za ALS “riluzol”, ali on produžava život pacijenata za svega nekoliko mjeseci. Uz to izaziva i oštećenje jetre kod 10 odsto pacijenata.laborant

Kako se lijeci u ReLive u PekinguALS sa matičnim stanicama:

Ovom terapijom se pomaže organizmu pacijenta da proizvede neuroprotektore – proteine koji štite mozak od neurodegenerativnih poremećaja, čime se usporava napredovanje bolesti ili zaustavlja kompletno. Medutim ponekad nije dovoljno samo jednu terapiju dobiti da bi se doslo do cilja .Tretman matičnim ćelijama je djelotvoran!

Neurološke bolesti i povrede nervnog tkiva predstavljaju grupu bolesti gde mi imamo značajan efekt primjenom terapije matičnim ćelijama. Poznato je da poslije moždanog udara ili šloga, kao i posle povreda kičme i kičmene moždine, bolesnici ostaju trajno paralizovani. Ovo se dešava jer nervno tkivo ima veoma malu regenerativnu sposobnost.

Ali, zato, mezenhimalne matične ćelije iz umbilikalne krvi imaju sposobnost diferencijacije (deljenje) u nervne ćelije, pa njihova direktna aplikacija u oštećeno nervno tkivo doprinosi boljoj regeneraciji i oporavku funkcije.

Međutim, u mnogim zemljama je primjena matičnih ćelija za liječenje ovih bolesti još uvek u eksperimentalnoj fazi, a mi već odavno radimo i imamo samo dobre rezultate.

Liječenje maticnim stanicama se pokazalo jako uspješno , mnogima smo zaustavili bolest, produžili život i znatno usporili napredovanje motornih disfunkcija. Nama je cilj da lijčimo i uzroke a ne samo simptome.re_life

Šta su u stvari matične ćelije i koliko su primjenljive u terapiji, objašnjava poznata predsjednica Bolnice Dr.Zhangdoktori_kina

Matične ćelije su “ Blago iz krvi pupčane vrpce”

Matične ćelije su nespecijalizovane. One se mogu transformisati u različite tipove ćelija u organizmu.

Matične su one ćelije koje se na početku stvaranja novog života nisu odlučile u koje će se ćelije diferencirati, odnosno pretvoriti. U zavisnosti od porijekla i sposobnosti da se diferenciraju postoji više vrsta matičnih ćelija. Na primjer, samo embrionalne mogu da daju 220 različitih ćelijskih tipova ljudskog organizma. Zanimanje za matične ćelije počinje u trenutku saznanja da su neke bolesti vezane za njihov nedostatak. Sredinom prošlog vijeka, a i kasnije, prvo je primjećena važna uloga krvnih matičnih ćelija kod osoba koje su pretrpjele radijaciju.Istražujući dalje, naučnici su sve više sagledavali njihovu moć, da bi početkom ovog vijeka u laboratoriji uspeli da dobiju potpuno nove reprogramirane matične ćelije.

U krvi pupčane vrpce se nalaze:

  • HSC – Hematopoetske matične ćelije
  • MSC – Mezenhimalne matične ćelije
  • VSEL – Matične ćelije nalik embrionalnim

.USSC – Neograničene somatske ćelije

Kakve su sve njihove mogućnosti u terapijskom smislu?

Karakteristike matičnih ćelija pupčane krvi:

  • Samoobnavljajuće
  • mlade
  • pametne
  • moćne
  • jedinstvene

Veoma široke, a naročito kada govorimo o hematopoetskim i mezenhimalnim matičnim ćelijama. Ove prve locirane su u kostanoj srži i imaju sposobnost da formiraju sve druge krvne ćelijske tipove, a primjenjuju se u liječenju leukemije, aplastične anemije, limfoma, teške kombinovane imunodeficijencije…

Mezenhimalne se sve više koriste za liječenje povreda hrskavice, kao i za ubrzano zarastanje rana.One su multipotentne i samoobnavljajuće i mogu se naći u gotovo svim organima i tkivima, sposobne da obnove različita tkiva u organizmu bolesne osobe. Nervne matične ćelije takođe sve više imaju uspjeha , kao sto je za liječenje moždanog udara…Znači, postoje bolesti gde mi matične ćelije uveliko primenjujemo I dobijamo samo pozitivne rezultate.glava_sustav

Za koju je još bolest riješenje u primjeni matičnih ćelija?

Dijabetes-šećerna bolest (DM-diabetes mellitus  E10- E14)
hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i bjelančevina u organizmu (što se ispoljava tipičnim tegobama), a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, nerava i drugih vitalnih organa i organskih sistema.

Ubraja se među najčešća endokrinološka oboljenja. Posledica je modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost. Najčešće se javlja u starijem životnom dobu, kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koje zahvataju i pankreas), a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja.

Podela DM: diabetes mellitus tip 1 (DM insulin zavisni/ab insulin dependes E10) – karakteriše se destrukcijom beta ćelija pankreasa  po pravilu izazvanom autoimunim procesom, koja dovodi do apsolutnog deficita insulina (nema ga u cirkulaciji); najčešće se javlja u dečijoj i mlađoj životnoj dobi; dominantno genetski uslovljen uz sadejstvo spolašnjih i unutrašnjih faktora; insulin se primenjuje kao doživotna terapija. Medutim mi lijecimo matičnim ćelijama Dijabetes melitus tip 1, može biti riješen uz pomoć matičnih ćelija, takođe dobijenih iz pupčanika i posteljice. Ovaj oblik dijabetesa javlja se u dečijem uzrastu, a neophodna je doživotna primena injekcija insulina.Pokazalo se da je njegovo lečenje moguće jer matične ćelije mogu da stvaraju ćelije koje produkuju insulin. Prednost matičnih ćelija je u tome što su nezrele i slabo imunogene, zbog čega nema opasnosti za njihovo odbacivanje i povratak bolesti.

Diabetes mellitus tip 2 (DM insulin nezavisni/ad insulin independes  E11) – karakteriše se od predominantne insulinske rezistencije sa relativnim deficitom insulina (smanjeno dejstvo insulina i posledični poremećaj u kompenzatornoj sekreciji insulina) do predominantnog sekretornog defekta sa insulinskom rezistencijom (smanjena osetljivost na insulin); javlja u odrasloj životnoj dobi; dominantno gojaznost, neadekvatna ishrani, fizička neaktivnost, stres, životna dob i  pridružene bolesti uz druge spoljašnje i unutrašnje faktore doprinose nastanku bolesti; terapiju liječenja mi nudimo matičnim ćelijama.

Zatim: Oboljenja srpastih ćelija-srpasta anemija (Drepanocytosis  D57) Talasemija(Thalassanaemia  D56),

Fankonijeva anemija (Anaemia Fanconi-anaemia aplastica alia  D61.0), Sferocitoza  (Sphaerocytosis hereditaria  D58.0),Eliptocitoza  (Elliptocytosis hereditaria  D58.1), Blackfan Diamond anemija (Erythroblastopenia-anaemia aplastica constitutionalis  D61.0), Ataksija teleangiektazija (Ataxia teleangiectasia-ataxia cerebellaris cum defectu DNA  G11.3),Viskot-Oldrihov sindrom (Syndroma Wiskott-Aldrich  D82.0),Nezelofov sindrom (Syndroma Nezelof  D81.4),Di Georgeov sindrom (Syndroma Di George  D 82.1),Mišićna distrofija ( MD, Dystrophia musculorum  G71.0) itd…

Kako doći kod Vas u ReLive na tretman Matičnih ćelija ?

Imali smo veliko zadovoljstvo upoznati Tehvidu (Theu) Rekić koja nesebično pomaže djecu i koja je prva iz Evrope i Balkana obezbjedila liječenje pacijentu u našoj klinici . Odmah smo željeli da se uključimo u njeno udruženje i da joj pomognemo za sve njene pacjente . Tehvida (Thea ) je specifično draga osoba , puna pozitivne energije i dobrote. Nakon paar Meetinga sa njom izjasnila je da želi za svu djecu za sve gradane iz Bosne, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije , Njemačke itd da da mogućnost za bolje sutra : da želi da svi ovi građani dobiju pristupačnu cijenu tretmana da bi se mogli liječiti ili priuštiti liječenje ovdje , te da je mnogima nemoguće si priuštiti tretman po realnoj cifri. Mi smo sretni da smo imali zadovoljstvo upoznati osobu kao sto je Thea i odlučili smo da svakom pacijentu koji dolazi iz ovih zemalja na tretman matičnih stanica kod nas dobije najpristupačniju cjenu tretmana a to je : 28.000 §

Da , sretni smo što možemo sa svojim radom da pomognemo druge a svi ostali kojima je potreban tretman matičnih ćelija kod nas mogu biti sretni i zahvalni našoj dragoj Tehvidi (Thei ) Rekić.

Thea Rekić je potpisala sa nama ugovor i glavni je zastupnik za Balkan i Evropu . Svi koji žele da se liječe u ReLive mogu se direktno Thei obratiti ili nama.Thea_ekipa

ReLive personal i doktori sa Theom Tehvidom Rekić u Pekingu

Comments

comments

Provjerite također

Mještani Izačića pokazali humanost prema izbjeglicama

Još jednom su mještani Izačića pokazali da smo svi samo ljudi, još jednom su pokazali …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.
Enter Captcha Here :