4. bosansko-hercegovački bataljon u sastavu Austrougarske vojske

Austro-Ugarska Monarhija započela je svoju vlast nad Bosnom i Hercegovinom zauzimanjem zemlje 1878. godine.  Sljedeće četiri godine zemljom je upravljala vojna uprava, da bi 1882. godine bila zamijenjena civilnom vlasti. Godine 1908. Austro-Ugarska je odlučila aneksirati  Bosnu i Hercegovinu. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji nakon atentata na prijestolonasljednika i nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. jula 1914. godine što je bio povod za Prvi svjetski rat.

Učešće u tom ratu uzeli su i bosansko-hercegovački vojno sposobni muškarci prvo kao dobrovoljci a odmah zatim i po sili zakona Austro-Ugarske Monarhije. Dobrovoljcima je obećano da će u vojsci biti samo godinu dana nakon čega će biti oslobođeni svih vojnih obaveza.

Komandant 4. bosansko-hercegovačke pješadijskog bataljona bio je pukovnik E. Cvetković,  bataljon je bio u sastavu 78. pješadijske brigade pod komandom baruna Šokčevića. Izvorni naziv ove bosanske jedinice je 4. bosansko-hercegovačka pješačka bojna u sastavu 78. pješačke pukovnije. Svečano postrojavanje i zakletva bataljona održana je u Karlovcu novembra 1914. godine. Iste godine ovaj bataljon popunjen Bošnjacima dobrovoljcima boravio je i u Zagrebu čekajući naredbe za odlazak na ratište. Pojava Bošnjaka sa fesovima kod neupućenih stanovnika Zagreba prvo je izazvala strah i nelagodu misleći da se radi o turcima dok nisu uvidjeli da se radi o Bošnjacima koje vrlo dobro razumiju u govoru. Prema fotografijama pripadnici ovog bataljona obučeni su u uniforme austro-ugarske vojske ali su na glavi nosili fes i po tome su se razlikovali od ostalih vojnika. Više bataljona “dobrovoljaca” Bošnjaka na ovaj način ušli su u sastav vojske monarhije a njihovu hrabrost potvrđuje veliki broj ratnih izvještaja iz Prvog svejtskog rata.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …