Zaokret prema Sarajevu?

Nada Al Issa

MILANOVIĆ :” ZVAT ĆU DODIKA DA SE VRATI U INSTITUCIJE BiH.”

Je li to naznaka promjene politike hrvatskog predsjednika prema BiH? Prva lasta novog Milanovićevog bosanskog političkog proljeća?
Milanovića koji danas izričito kaže:
“MI BiH ŽELIMO DOBRO, NE KOMADAMO JE, NEKA TO VIDE U SARAJEVU.”
Valjda do sutra neće promijeniti mišljenje.
Retoriku je promijenio, hoće li i politiku, vidjet će se ubrzo. Treba mu dati šansu, ne treba ga sada odmah u Sarajevu dočekati “na nož,” jer mu ne vjeruju zbog svega što je dosad’ rekao o Bosni. A rekao je stvarno svašta, pa sumnji i nepovjerenju ima mjesta, ali ljudi se mijenjaju, a i predsjednici su samo ljudi.
Možda se zaista događa čudo pa mijenja politiku prema prema Bosni? Možda ga “brifirao” netko moćan, netko svjestan što znači pogubna politika prema BiH, koja destabilizira i Bosnu i cijeli Balkan?
Bilo kako bilo, ali Milanović tvrdi da zbog BiH nije htio Ukrajini potpisati status kandidata za NATO. Bio je spreman potpisati samo “pod uvjetom da se takav status da i BiH i Kosovu,” da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom,”
A “BOSNI ŽELIMO DOBRO, NE KOMADAMO JE, NEKA TO VIDE U SARAJEVU.”
Zvat će i Dodika, da se “vrati u institucije BiH.,” jer se “R. S. ne može izvući iz BiH, to je nemoguće, jer mjesto srpskog naroda je na Zapadu, a ne u Rusiji.”
Ako to obećanje ispuni i uspije nagovoriti Dodika da ne prijeti stalnim izlaskom iz BiH, bilo bi to u prilog stabilnosti i BiH i cijele regije.
Doduše, uz poziv Dodiku, nije zaboravio i “potrebu” daljnje pomoći bh. Hrvatima, ali ako kaže da je “nemoguće” da R. S. izađe iz BiH, to bi značilo da i Hercegovci zaborave “izlazak” iz BiH. Je li upravo to rekao kada uvjerava da “želimo dobro BiH, da je ne komadamo,” i “neka to vide u Sarajevu?”
Bio bi to zaokret za 180 st.! Brzo će se to vidjeti i u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.
U ime toga možebitnog zaokreta prema BiH, ne bi pojedini Bosanci trebali Milanoviću stavljati riječi u usta i koje nije rekao. Kao npr. da je izrazio zabrinutost što su Rusi angažirali “samo 40.000 vojnika i da s tim brojem ne mogu opkoliti a kamoli zauzeti velike gradove”
NIJE TAKO REKAO, NE U TOM SMISLU
Rekao je da je “osvojiti veliki grad praktički nemoguće bez da ga potpuno ne razrušite,” što je sasvim nešto drugo. Politiku prema Ukrajini je promijenio za 180 st., možda ima šanse da se okrene 180 st. i prema Bosni? Makar i samo možda, ali i “možda” daje nadu.
Zbog te, makar i slabašne nade, ne treba mu pripisivati i ono što nije rekao. Ima i previše onoga što je rekao.
Put BiH prema EU

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …