Vrelo rijeke Une

vrelo - izvor rijeke Une kod Donje Suvaje u R Hrvatskoj
vrelo – izvor rijeke Une kod Donje Suvaje u R Hrvatskoj

Iako je cestovna udaljenost grada Bihaća i vrela – izvora rijeke Une manja od 100 km, rijetki su pojedinci koji su posjetili ovo veličanstveno mjesto. Možda nakon ove naše priče bude onih koji jedan vikend odvoje i proputuju mjesta od vrela – izvora rijeke Une do njenog ušća u rijeku Savu. Nadamo se da će biti i onih koji će sa tog putovanja poslati svoje fotografije ili video priloge kako bi i drugi uživali u prirodnim ljepotama i svojevrsnom vodenom dragulju evropskih razmjera.

“Una je rijeka osobitih prirodnih vrijednosti, „jedna, jedina, jedinstvena“, kako su je nazvali stari Rimljani. Ukupna dužina Une je 212 km, od čega 2/3 teče duž državne granice Hrvatske i BiH. Una izvire u Zadarskoj županiji, na području Šumarije Gračac, u blizini Donje Suvaje. Izvor – Vrelo Une nalazi se na 396 m nadmorske visine u uskom kanjonu ispod padina Plješivice i Stražbenice. Vrelo je u obliku okruglog, mirnog, plavozelenog jezera, okruženo šumom i visokim strmim liticama. Ovo jezero je jedno od najdubljih i najsnažnijih vrela ovoga područja, a prvi unski slap javlja se već 10-ak metara od vrela. Jezero su istraživali speleoronioci 2007. godine, dosegnuvši dubinu od 205 m, što još nije dno izvora. Taj uron je do 2010. godine predstavljao svjetski rekord u ronjenju u izvorima s hladnom vodom. Zbog svoje izuzetne ljepote, ali i iznimne hidromorfološke vrijednosti, jezero je, uz kanjon koji ga okružuje te 150 m nizvodnog toka, ukupne površine 2,25 ha, 1968. godine proglašeno zaštićenim hidrološkim spomenikom prirode.”

rijeka Una pokazuje svoju nestašnost odmah po izviranju
rijeka Una pokazuje svoju nestašnost odmah po izviranju

Ovaj tekst o znamenitostima vrela rijeke Une objavljen u publikaciji iz 2015. godine, hrvatskog šumarskog društva ogranak Gospić.

Comments

comments

Provjerite također

RH je još u Daytonu diskretno pokušala “provući” H.R.H.B.

Prema onome što smo gledali ’90-ih: ZVAO SE TREĆI ENTITET, ILI H.B., ISTI VRAG, BILO …