Ostavili smo krvave zločinacke tragove za sobom…

Zastava RBiH

“Ratovali smo dosta. Išli smo u Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, pa najzad na Kosovo. I šta smo uradili? Poraženi svuda isterani smo iz Slovenije, Hrvatske, iz Bosne i naravno i sa Kosova. Ostavili smo krvave zločinacke tragove za sobom koji se sada otkrivaju po Haškom tribunalu, na suđenjima našim političkim i vojnim komandantima.

I šta sad? Već dvanaest godina razvlačimo poraze, ne priznajemo da smo krivi, da smo zločinci, agresori, da smo u tuđe zemlje slali vojsku i kriminalce, ubijali, pljačkali, palili, rušili, silovali.

Hoćemo da to prodamo svetu kao patriotizam, odbranu naroda i teritorija, ali ne ide. Surova istina groblja na tom putu od Knina, Vukovara, Srebrenice, Sarajeva do Kosova, hladnjače pune Albanskih civila po jezerima Srbije, policijski poligoni puni sakrivenih prenetih sa Kosova leševa Albanaca, opljačkane banke, porušene kuće, rasturene porodice, to su tragovi naše sramote koji govore na svim jezicima sveta i jasno opisuju udruženi zločinacki poduhvat, baš kako su rekli haški tužioci.. ”  ovako je izjavila prije šest godina za medije u Srbiji Danica Drašković supruga Vuka Draškovića lidera SPO Srbije.

Ništa neukazuje na bolje stanje nego što je bilo jer u Bosni i Hercegovini kao najslabijoj državi regiona, Srbi i Hrvati izazivaju postulate Dejtonskog sporazuma odnosno uzimaju iz njega samo ono što im odgovara a ono što ne ne prihvataju i ponašaju se baš kao na pijaci. Neko analitičari idu još dalje i nameću ideje za rješavanje balkanske krize uspostavljanjem velike Srbije , velike Hrvatske i velike Albanije narvno na šteteu opet slabijeg. Kada je u pitanju opstanak Bosne i Hercegovine nacinalisti iz stranaka sa hrvatskim odnosno spskim predznakom zagovaraju podjele odnosno nove entitete dok se sve jače razvija ideja građanske BiH što vodi u veće podjele već podjeljenog društva. Kada bi svoje lične animozitete i sukobe svi političari (lijevi desni) ostavili po strani, mogli bi u suštini i jedni i drugi, iz različitih pravaca, odigrati pozitivnu ulogu u približavanju društva ka istom cilju – građanskoj državi.

Za slobodnu Republiku Bosnu i Hercegovinu

Comments

comments

Provjerite također

RH je još u Daytonu diskretno pokušala “provući” H.R.H.B.

Prema onome što smo gledali ’90-ih: ZVAO SE TREĆI ENTITET, ILI H.B., ISTI VRAG, BILO …