Milanović i Plenković pretvaraju Hercegovinu u “bosansko/hercegovačke Sudete”

Nada Al Issa

Hitler je okupaciju Čehoslovačke (1938.) počeo zbog izmišljene ugroženosti sudetskih Nijemaca u pograničnim područjima – Sudetima.

Još je Tuđman pokušao od Hercegovine napraviti “bosansko/hercegovačke Sudete,” izmišljajući ugroženost bh.Hrvata, koje je UZP-om pokušao “obraniti” pripajanjem Hrvatskoj.
Aktualna hrvatska politika, radi isto, samo drugim sredstvima, pa se nameće pitanje:
Koji je idući korak? Njemački sudetski recept? Prvo “ugroženost,” pa anšlus da zaštitimo “ugrožene.”
Zbog “ugroženih,” Plenković se u izbornu kampanju u BiH uključio puno prije nego je počela, tako što je s C. Schmidthom, dugogodišnjim odanim hrvatskim lobistom i uspio nametnuti izmjene I. Z..
Nije ni Milanović zaostajao, kao kakadu stalno je kreštao o “zulumu” nad Hrvatima, zbog njih tražio izmjene I. Z., jer će bez toga “bh. Hrvati nestati,” pa se umiješao u izborno pravo druge suverene države, usuđujući se čak pokušati nametnuti “pravo” tko za koga smije, za koga ne smije glasati.
I MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ SVOM SILINOM PROTIV KOMŠIĆA, nazivajući ga nelegetimnim.
Ako je išta nelegitmno, onda je nelegitimno hrvatsko uplitanje u unutarnje stvari BiH. Što je hrvatski politički vrh više telalilio protiv Komšića, broj njegovih glasača je rastao.
U tome im pomagala i većina hrvatskih medija, u kojima se Čović ukazivao više od Gospe u Međugorju.
MOŽE IZGLEDATI APSURDNO, ali Komšić bi trebao zahvaliti i Milanoviću i Plenkoviću i hrvatskim medijima, što su mu vodili tako uspješnu političko/medijsku kampanju, i doveli ga 4-ti put u Predsjedništvo BiH. Legitimno.
Što hrvatska politika Hercegovinu sve više, ili ponovo, nakon Tuđmana, pretvara u “bosanske Sudete,” njihovi “legitimni,” gube na izborima, a pobjeđuju “nelegitimni,”
što briše “sudetski recept,” umjesto podjeli, vodi cjelovitoj Bosni.

Non-pamet
INSHALLA.
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Handanović Fazile iz Vikića

Fazile Handanović iz Vikića umrla je 17. juna 2024. godine u 84-oj godini života. Đenaza …