Hoće li Bošnjaci više uopće smjeti spominjati agresiju, zločine, svoje ratne žrtve….

Nada Al Issa

Prema dokumentu Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti (HAZU) – Neće!

Dokument HAZU, kada je Bosna u pitanju, nešto je najstrašnije što se pojavilo na ovim prostorima nakon Memoranduma SANU.
HAZU KAO SANU.
SANU je trebao rat da bi se raspala SFRJ, kako bi svi Srbi živjeli u istoj državi, HAZU trebaju ratoborni ultimatumi za raspad BiH kako bi i Hrvati živjeli u jednoj državi.
Ili ispunite sve što tražimo, ili ćemo vam stopirati kandidatski status za E.U., poruka s akademske razine Sarajevu iz Zagreba.
Od legitimnih službenih državnih vlasti u Sarajevu HAZU, ispod skuta službene politike, pojednostavljeno rečeno, traži raspad Bosne i Hercegovine.
Ne treba pr(ij)evod s hrvatskog na bosanski da bi svi u Bosni razumjeli što znači ultimatum da bh. Hrvati “moraju dobiti svoj dio zemlje, tj. treći entitet…”
ILI ULTIMATUM da vlasti u Sarajevu moraju priznati “istinsku oslobodilačku ulogu Hrvatske i Hrvata u obrani Bosne.”
SLABO BI BOSNA PROŠLA UZ “istinsku hrvatsku oslobodilačku ulogu,” da nije bilo istinske oslobodilačke uloge Armije BiH!
I za Bosnu i Bošnjake najbolniji hrvatski ultimatum:
“Bosanske vlasti moraju prestati lažno optuživati Hrvate,” tj. da više “ne kažnjavaju ratne zločine koji su se navodno dogodili.”
NAVODNO????
Je li UZP bio – navodni, ili stvaran? Je li genocid u Ahmićima – navodni? Je li istrebljenje cijelog sela i okolnih zaselaka bilo – navodno?
Tu je, naravno još i stalni ultimativni zahtjev za ustavne reforme i u Federaciji, izmjene Izbornog zakona…..
Sve da bi Hrvati došli do “svog dijela” bosanske zemlje.
Da se BiH ne znam kako ustavno uredi, ni jedan dio zemlje ne može biti ni hrvatski, ni srpski, može biti samo ono što jest, dio BiH, nastanjen Hrvatima, Srbima….
Sramotno je da je HAZU pristao biti sredstvo u službi hrvatske velikodržavne politike, koja bi Bosancima /Bošnjacima zabranila da spominju i agresiju i ratne zločine i genocid i UZP.
Nitko trezven sigurno neće povjerovati da je hrvatski “trust mozgova” samostalno izradio nacrt skandaloznog dokumenta, bez upliva političkih vladajućih mozgova.
HAZU isto kao SANU
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Handanović Fazile iz Vikića

Fazile Handanović iz Vikića umrla je 17. juna 2024. godine u 84-oj godini života. Đenaza …