Kardinalovi dnevnici

Nada Al Issa

Pa neka sad’ netko još tvrdi da Tuđman nije dijelio Bosnu!

Da je samo ovo bilo čuti :
Kardinal Kuharić 90-tih: “TUĐMAN ĆE BITI NEPOŽELJAN U CRKVI AKO…”‘
Svi oni koji uporno tvrde daTuđman nikada nije dijelio Bosnu, bolje da šute! Kako će demantirati tvrdnje, crno na bijelo, vrhovnog moralnog autoriteta pokojnog kardinala F. Kuharića?! Koji je puno toga zapisao o podjeli Bosne, iz Tuđmanovih usta.
Upravo objavljeni
“KARDINALOVI DNEVNICI” (“Kardinal i vlast), potvrđuju Tuđmanovu opsesiju podjele Bosne!
Kardinal Kuharić eksplicitno je bio prptiv podjele Bosne.
Jako.je zamjerao Tuđmanu “ekstremnu politiku koja je dovela do uništenja Hrvata u BiH.”‘
“HRVATSKU DRŽAVU,” tzv. HRHB, smatrao je “imitacijom srpske drżave u BiH,”za što je smatrao odgovornim G. Šuška,koga “nije podnosio,” pogotovo što je Tuđman “bio pod njegovim utjecajem i pritiskom.”
U MAJU 91. Kuharić je zapisao kako mu je Tuđmanov savjetnik.J. Šentija priznao da je u aprilu ‘91. s grupom.srpskih stručnjaka, u Tuđmanovo ime, razgovarao. kako podijeliti Bosnu. A onda mu je to potvrdio i sam Tuđman, s objašnjenjem da je država BiH “nastala kao povijesni apsurd u osmanskom razdoblju,” i da je “jedino rješenje u razgraničenju u BiH.”
Pa je podjela Bosne ” činjenica na samom terenu.”
Kao posebno skandalozno Kuharić navodi Novogodišnji prijem za bh biskupe (Žanića, Komaricu, Puljića) na kojem je Tuđman “objasnio”‘ da bi “podjela Bosne mogla biti jedino rješenje, kako bi se izbjegao rat, jer Hercegovci nikada neće prihvatiti ni jedno drugo rješenje, osim pripojenja RH, pa bi mogli postati teroristi i u Hrvatskoj i BiH.” Kuharić nikako nije mogao Tuđmanu oprostiti što “podliježe hercegovačkoj politici, koje zanima samo “pripojenje Hrvatskoj,” zbog čega je više puta trażio razgovor s Tuđmanom u četiri oka, što je on svaki put odbio.
Posebnu kardinalovu ljutnju izazvalo je kada je Tuđman naredio svom osiguranju da “samovoljno određuju raspored sjedenja vjernika u zg. Prvostolnici”. Kardinala je to toliko razljutio da je jasno poručio da to više neće dozvoliti, jer će inače
“REĆI TUĐMANU DA JE NJEGOV DOLAZAK U KATEDRALU -NEPOŽELJAN.!”
Na kraju je kardinal, na izričit zahtjev obitelji kardinal ispovijedio umirućeg Tuđmana, udijelio mu svete sakramente, s nadom da mu je “duša spašena,” uz “obećanje Isusu da će svaki dan moliti za Tuđmanovo spasenje.” Koliko je samo Očenaša i zdravomarija kardinal morao izmoliti? Možda nastaviti i na -onom.svijetu..
Franjo Kuharić - Kardinali vlast
Historičar Miroslav Akmadža napisao je knjigu temeljenu na kaptolskim dokumentima, dosjeima Udbe i zapisima iz privatnog dnevnika

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Mujetić Rahmane iz Vikića

Rahmane Mujetić iz Vikića umrla je 07. novembra 2021. godine u 89-oj godini života. Đenaza …