Glas iz Hrvatskog sabora

Nada Al Issa

” SRBI I HRVATI U BiH IMAJU ISTOG NEPRIJATELJA-VELIKOBOŠNJAČKI UNITARIZAM, KOJI TLAČI I SRBE I HRVATE.”

Orilo je sa saborske govornice iz usta “generala” HOS-a A. Prkačina, koji je p(r)ozvao hrvatsku politiku da mora “vrlo ozbiljno razgovarati s bosanskom Srbima,” jer su oni
“jedini Srbi koji bi trebali biti izniman interes hrvatske politike.”
Milanovićeve izjave o Dodiku “s kojim se lako dogovoriti,” i o sarajevskoj čaršiji, iako predsjednik nije vjernik, zvučale mu “kao da je govorio iz evanđelja.”
Ali, s Bošnjacima “treba promijeniti pregovaračku taktiku,” nastaviti pregovarati samo forme radi, da se “ne zamjeramo međ. zajednici, iako znamo da nećemo ništa postići,” jer nema šanse da Bošnjaci prihvate izmjene I. Z. i Hrvatima “vrate jednakopravnost. “
A “HULJE IZ MEĐ. ZAJEDNICE izlobirane od bošnjačkih elemenata nisu uzeli u obzir temeljna prava Hrvata po Daytonu, konstitutivnost i jednakopravnost, da sami biraju svoje predstavnike.”
Predsjednik Sabora HDZ-ovac G. Jandroković ni jednom se riječi nije ogradio od “zajedničkog neprijatelja Srba i Hrvata u BiH.”
Riječi “generala” jedne paravojne formacije, koja je oživjela ustaški pozdrav, od koje se ograđivao i Tuđman, gode HDZ-cima, jer misle isto, samo ih se, kao vladajući, ne usude javno izgovoriti da se “ne zamjere međ. zajednici.”
S Dodikom, s kojim se “lako dogovoriti,” po hrvatskoj verziji ne odgovara se podjela, već “organizacija života u Bosni.” Organizaciji života u kakvoj Bosni? U Bosni s tri entiteta?
Sve vodi tome.
S Dodikom se oko toga stvarno lako dogovoriti.
A ako se već govori po evanđelju o Dodiku i sarajevskoj čaršiji, može i po sv. trojstvu :HDZ, Predsjednik, HOS.
Za (bosanski) Dom Spremni.
Kako reče “general,” navodno veliki prijatelj i borac za Bosnu: “Oko Ukrajine ne možemo utjecati, oko Bosne moramo.” Hrvatska već 30 g. razgovara s Bosnom samo u imperativu, krnjem glagolskom obliku, kakvu želi i Bosnu. Krnju.
general HOS-a i ARBIH Anto Prkačin

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …