Bugar: Lovište bez divljači

tragovi boravka divlje svinje kod Poštice
tragovi boravka divlje svinje kod Poštice

Za ovu priču odabrali smo statističke podatke iz lovačkih društava u R Hrvatskoj jer je veoma teško objediniti iste za cijelu Bosnu  i Hercegovinu. Za lovce iz R Hrvatske statistika kaže: “Okupljeni u više od hiljadu društava odstrijelili su u 2014. godini 26.394 divlje svinje, 16.800 srna, 4382 jelena, 82.000 fazana, 28.000 zečeva, 117.000 razne pernate divljači, te 30.000 ptica močvarica. Gledano u postocima, u usporedbi s 2013. broj odstrijeljenih jelena veći je za 15 posto, srna za deset, divljih svinja za 23, zečeva za 12, fazana za čak 46, a raznih močvarica za 11 posto.” Rekli bi ogroman broj primjeraka divljači ali u usporedbi sa 1000 društava brojevi uvijek mogu biti diskutabilni.

Bugar kao dio lovišta u općini Bihać u kojem love četiri lovačke grupe sa preko 100 lovaca,  je sve donedavno slovio za bogato područje svim vrstava divljači. Nažalost to danas neizgleda tako, naprotiv, divljači nema ni za slikare. Taj dio lovišta je skoro potpuno devastiran, i s aspekta divljači i s aspekta objekata u njima. Iako je ova lovna sezona pri kraju, lovci se nemaju čim pohvaliti jer nema odstrela. Zašto je to tako?

Stalno uznemiravanje od strane čovjeka (svakodnevna bespravna sječa šume), nedostatak hrane, nomadenje ovcama u cijelom lovištu, izlovljavanje i dr., su stvarni uzroci migracije divljači na druga područja. Dok se stanje ne popravi, Bugar će divljač zaobilaziti u širokom luku.

Comments

comments

Provjerite također

RH je još u Daytonu diskretno pokušala “provući” H.R.H.B.

Prema onome što smo gledali ’90-ih: ZVAO SE TREĆI ENTITET, ILI H.B., ISTI VRAG, BILO …