Šest mjeseci (i jedan dan) Z. Milanovića!

Nada Al Issa

Izabrala ga ljevica, plješće mu desnica!
Hvale ga s desna da je najveći državnik nakon Tuđmana. Dio ljevice, zbunjen, ili razočaran.
NAKON ŠEST MJESECI U TUĐMANOVOJ VILI, PONEKAD I ZVUČI KAO TUĐMAN!
Veliki, gotovo frenetični pljesak cijele desnice zaorio se Milanoviću u Kninu, nakon što je “ustvrdio” da se ni u jednoj haaškoj presudi ne spominje UZP! Zaboravio presudu ” Prljić i ostali,” u kojoj se izričito spominje Udruženi zločinački poduhvat u BiH, a kao “glavni i odgovorni,” poimence spominju i Tuđman i Šušak i Bobetko.
I onda još dodijelio odličje za ratne zasluge i postrojbi V.P tzv, Herceg Bosne, uručivši ga gen. Z. M. Jeliću, koji je u Bosni optužen za ratne zločine. Politički potpuno nerazumljiv potez jednog socijaldemokrate, kome se “fućka”
za očekivane reakcije iz Bosne, na čemu je zaradio gromoglasni, zaglušujući aplauz od generala, branitelja…..
PREDSJEDNIK S LJEVICE, POSTAJE GOTOVO IKONA DESNICE! I to koje? One koja mu je, dok je bio premijer, rušila “nenarodnu vlast,”
uličnim revolucijama, uz logistiku plinskih boca, desantom na Banske dvore, urlajući mu pod prozorom stana, ne mareći što su u njemu i djeca.
Sinjski alkari koji su mu prije zviždali iz petnih žila, nakon kninskog govora i odličja Jeliću, kliču mu da je njihov, da je pravi predsjednik. U političkim kuloarima se može čuti da se čak i zadrtijim HDZ-ovcima više sviđa “drčni” Milanović, nego “salonski” Plenković.
Možda predsjednik ima najbolje namjere, pomiriti lijevu i desnu Hrvatsku, što bi bilo ravno čudu, nemogućija misija od one Toma Cruisa, desničarski generali i branitelji, dizat će ga na pijedestal dok im ispunjava želje, koje se nije usudila ni “kraljica Balkana,” odlikovati nekog optuženog za ratne zločine, niti reći da joj se “fućka” za reakcije iz Sarajeva.
PRIPREMA LI SE MILANOVIĆ VEĆ ZA DRUGI MANDAT, pa se dodvorava desnici? Čiji ga generali sad’ dižu u nebesa, jer “Zoran zna ponekad zaribati, ali je sada briljirao.” Nakon što je dodijelio odlučje gen. Jeliću.
Nisu to pouzdani saveznici, na prvim izborima vratit će svome jatu, a Zoki bi mogao izgubiti dio jata koji su za njega glasali. Ili što kaže 100-godišnji J. Manolić :” Zoran zaboravio one koji su ga doveli na Pantovčak, ponaša se kao da nikog ne treba, ali za pet godina, trebat će nas.”

Zoran Milanović u Kninu
Zoran Milanović na objetnici “Oluje” u Kninu

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …