Uvijek će biti onih koji opravdavaju ratni zločin

Nada Al Issa

Opet je vrijeme ratova, ratnih zločina, zločinaca…pa sam se prisjetila jedne istinite priče.

Nevjerojatnog pokušaja pravdanja ratnog zločina – silovanja.
Negdje u vrijeme najžešćeg rata i u RH i BiH, zove me jedan uvaženi znatno stariji kolega novinar s Hrvatskog radija na kavu na Trg bana Jelačića, kaže ima “ekskluzivu,” pravu bombu. A kako je njegov “resor” vanjska politika, pravu “domaću” ekskluzivu prepustit će meni.
Kiša lila k’o iz kabla, ali ekskluziva se ne propušta.
Putem razmišljam što bi to moglo biti.🤔
I nađemo se u Ban caffeu. Pretvorila sam se u uho. Počne mi objašnjavati, kako on osim vanjske politike, ima dara i za poeziju, pa je napisao cijelu poemu o silovanju žena u ratu..Ali, kakvu poemu?
POEMU U KOJOJ PRAVDA RATNI ZLOČIN SILOVANJA, ZLOČINCE, SILOVATELJE.
“Poema, ” koju mi je počeo čitati, po prilično dobrom sjećanju počinjala je ovako :
“Ti, dotad’ nepoznata ženo oprosti mi. Nisam htio, morao sam, prisili su me. A onda sam te i zavolio. Ovo dijete koje nosiš, je dijete ljubavi, moje ljubavi…..”
Sledila sam se, kažem mu da ne mogu vjerovati da je tako nešto napisao, i što misli tko bi to objavio?
Pokušavao me uvjeriti da on osobno pouzdano zna takve slučajeve, da su morali, a nisu htjeli, da su patili zbog toga, da su se i zaljubljivali u svoje žrtve, pa neka njegovu poemu “proturim” negdje u Bosni, ili u Hrvatskoj, jer ljudi bi “to čitali.” Od šoka, zaboravila sam ga pitati zašto sam to negdje ne “proturi?”
Smučilo mi se, odbrusim nešto u smislu jeste Vi normalni i izletila iz Ban cafea na zagrebačku kišu, još u nevjerici kakvu mi je “ekskluzivu” nudio.
Od tada, do kraja njegovog života, nisam s njim ni riječ progovorila.
TKO JE ON? Zagrepčani, novinari, i općenito nešto starije generacije, ne samo u Hrvatskoj, znat će odmah tko je on, kada kažem da je pratio Bliski istok, da je skovao kovanicu “BLISTOK.”
Ako netko ipak ne zna:
ON JE(bio) – ANTE KESIĆ!
O mrtvima sve najbolje, ali istina nije uvijek najbolja.
Kao što je istina da je, prema predaji, ta kava kojom me počastio, vjerojatno bila jedina kava koju je u životu nekome platio.
knjiga novinara Ante Kesić: Nesvrstani, Blistok, Rolović

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …