Ajoj, Bosna opet na Hrvatskom meniju

Nada Al Issa

“U BiH, više ni slova, ni duha Daytona..” smatra bivši m.v.p. M. Granić (HTV).

“Puzajuće promjene dovele su do nacionalne neravnopravnosti.;
Zato Hrvatska “mora biti aktivna u BiH, kako bi se ta ravnopravnost i kostitutivnos hrvatskog naroda vratila’.”
“Ništa bez aktivne uloge Hrvatske,” ističe Granić ne zaboravljajući podsjetiti da je i on bio sudionik Daytona, pa valjda po principu, zna što govori. Mogao se usput sjetiti i što se stvarno pokušavalo u Daytonu, i Milošević i Tuđman.
Sada, 25 g. nakon Daytona u Hrvatskoj se stalno ističe, pa i danas Granić, da “Hrvatska mora učiniti sve da se vrati konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.” U tome se nada i pomoći SAD-a, koje “moraju biti prisutne na ovim prostorima.” Za Hrvatsku su, kaže, tri stvari u BiH bitne: teritorijalna cjelovitost(?), vratiti konstitutivnost i suverenost(?) hrvatskog naroda u skladu s Daytonom i promjena izbornog zakona (u idućih godinu dana), da se više ne događa da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu.
Hrvatska pri tome očekuje pomoć Amerike, odnosno da se nastavi “ono što je nedavno dogovoreno sa sada odlazećim M. Pompeom u Dubrovniku.”‘
O tome “dogovorenom u Dubrovniku” govorio je i premijer Plenković i ministar Radman, ali nitko da kaže što je to “ono dogovoreno s Pompeom.” Svi samo ističu da Amerika mora biti prisutna, Granić danas kaže “bez obzira na simpatije.” Što se može protumačiti i ovako i onako.
Bez obzira “na simpatije,”‘ Granić je naglasio da novoizabrani predsjednik Biden dobro pozna situaciju na ovim prostorima. Onda sigurno zna i još dobro pamti što se u vrijeme rata događalo u BiH. Pa i tadašnju hrvatsku “aktivnosti u BiH.” Koja bi se sad’ opet “aktivirala.” Već i jest. Vrlo aktivno se razgovara s Dodikom i Čovićem, čije aktivnosti razaraju Bosnu. Ili barem pokušavaju. I tako ,Bosna opet na hrvatskom meniju. Problem je i što uz meni obično ide i -salveta.Na kojoj se može i crtati.
tudmanova_salveta
Tuđmanova salveta i meni sa kartom o podjeli BiH

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Stari nišani u naselju Vikići

Na više lokaliteta u naselju Vikići nalaze se mezarja koja nose nazive po lokalnom stanovništvu …