Do podne Bošnjak, po podne po potrebi…

etnicko_izajsnjavanjePrema Zakonu o matičnim knjigama pored ostalog u matičnu knjigu rođenih upisuju se,
podaci o rođenju djeteta i to: rođeno ime i prezime, spol djeteta, dan, mjesec, godina, vrijeme i mjesto, općina ili grad rođenja djeteta, jedinstven matični broj (u daljnjem tekstu: JMB), nacionalnost i državljanstvo što naravno u tom trenutku odlučuju sami roditelji. Dali se to može promjeniti? Naravno kada postanete punoljetni odnosno nakon 18 godina starosti i po vlastitom izboru. Koliko puta se može mjenajti nacionalnost? Ako je pitati političate onda je odgovor do podne jednom po podne drugi put i tako u nedogled u zavisnosti od nacionalnog ključa.

Ovakve pojave ne mimoilaze ni naše okruženje kao što je današnja u skupštini USK. Kako u aktuelnim političkim igrama tako i prilikom zapošljavanja još uvijek je najbitnije koje si nacionalnosti. Kada smo pitali jednog prijatelja zašto je napustio BiH i otišao u inostranstvo a obzirom na završene škole dosta lako je mogao naći posao, rekao nam je:

„Vidi, kad je postalo očigledno da će baš ta nacionalnost odlučivati o meni i mojoj budućnosti , ja sam spakovao kofere i otišao na “privremeni rad u inostranstvo”. Ne gaji iluzije. Ti u Bosni nisi ti! Ti si “naša” ili si “njihova”. Meni bi bila veća sramota da me prime na poso zato sto sam (psovka) “predstavnik konstitutivnog naroda” nego zato što nešto znam radit!“

Istina, pravo svakog čoveka da se izjasni nacionalno i u svakom drugom pogledu onako kako se oseća, i to netreba nitko da spori. Međutim, problem je što se to radi način i na štetu drugih.

Comments

comments

Provjerite također

RH je još u Daytonu diskretno pokušala “provući” H.R.H.B.

Prema onome što smo gledali ’90-ih: ZVAO SE TREĆI ENTITET, ILI H.B., ISTI VRAG, BILO …