HAZU kao SANU?

Nada Al Issa

ZABRINJAVAJUĆE:

HAZU TRAŽI TREĆI ENTITET!
U koju to znanost i umjetnost spada?
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je “Priloge za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa” na području bivše države.
TAKO JE POČEO I PROGRAM SANU- ZAŠTITOM SRPSKIH NAC. INTERESA, zaštite svakog pedlja gdje živi i jedan Srbin. Isto to sada traži HAZU, za Hrvate. .
Hrvatska nacionalni mozgovi najviše mozgaju o Bosni. Kako su se baš sada oglasili, kada kriza u Bosni postaje sve veća, opasnija, prijeteća? Pa prijeti i nacionalni trust mozgova.
Što je zahtjev za Trećim entitetom, nego prijetnja suverenosti i cjelovitosti BiH?
Za vrijeme (i) hrvatske agresije su šutjeli! Za njih je to bilo “oslobađanje BiH.”
Svašta nešto vajni hrvatski akademici sada traže u i od BiH, , bilo bi predugačke sve nabrajati. Evo samo nekih zahtjeva: razgraničenje u Malostonskom zaljevu: otočići Veli i Mali škoj, ima tu još puno toga poput saniranja odlagališta otpada u području Neuma, zaštitu akvatorija Malostonskog zaljeva, trajni monitoring ispusta, zaštita voda rijeke Neretve, itd…
I ONDA ONO “NAJVAŽNIJE,” STVARNE NAMJERE, ” zbog čega su” Prilozi” i objavljeni:
TREĆI ENTITET, KAO “ZAŠTITA PRAVA HRVATA, STVARNO, A NE SAMO DEKLARATORNO,” pa “pitanje konstitutivnosti hrvatskog naroda,” jer su bh. Hrvati “između dvije nepomirljive politike: srpskog secesionizma i bošnjačkom unitarizma.”
Za Hrvatsku velikodržavnu politiku te sijede glave valjda nikad’ čule.
HAZU IMPERATIVNO TRAŽI “MEHANIZME ZAŠTITE VITALNIH NTERESA bh. Hrvata,” što znači “pod svaku cijenu izbor hrvatskog čl. Predsjedništva BiH, izbor članova Doma naroda, Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije.” jer se Hrvate bez toga “prisiljava da napuštaju vjekovna ognjišta, na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru.”
Tko ih tjera, osim hrvatske politike?!
Ono što se sve traži “Pod svaku cijenu” para uši, ledi krv u žilama.
BOŽE SVETI, ti hrvatski akademici kao da su 90-ih bili još u pelenama pa se ne sjećaju (i) hrvatske agresije na BiH, pa traže da se Hrvatskoj i Hrvatima” prizna osloboditeljska uloga u obrani države BIH,” da se Hrvate prestane optuživati pred sudovima, osigurati ” ravnopravnost Hrvatskog naroda,” a to ide samo kroz uspostavu TREĆEG ENTITETA, i sva prava koja iz toga proizlaze, tj. “odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija.”
Najkraće, HAZU TRAŽI SVE ONO ŠTO bh. Hrvati već imaju, ili mogu imati, samo ne poštuju, jer im tijesna Bosna i Hercegovina, jer bi htjeli u proširenu Hrvatsku.
Ako tako misli trust hrvatskih nacionalnih mozgova, kako tek misli obični mali zadojeni, zaluđeni nacionalistički hrvatski mozak?!
HAZU na tragu hrvatske velikodržavne politike ’90-ih???? Parafrazirajući S. Goldsteina :” 90-te, godine koje se vraćaju.? Nedajbože.
Pročelje palače HAZU
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …