Safet Bunić iz Vikića započeo sa uzgojem šampinjona

safko_sampinjoni_vaga“Uzgoj šampinjona nije puno zahtjevan je posao, svaki dan ima posla ali zavisi od količine vreća komposta. Najgore je početi, zadovoljiti sve te uvjete, bez kojih uzgoj šampinjona ne može uspjeti. To znači odgovarajući prostor, kvalitetne brikete, odnosno kompost nasađen micelijem šampinjona i pokrovna zemlja. Kad sve to imate, treba voditi računa o temperaturi, redovitom vlaženju i zaštiti od bolesti. Nakon toga dolazi berba, koja se odvija u tri faze, između kojih su ciklusi mirovanja”: govori Safet Bunić iz Vikića, dodajući da “ako samo jedan od uvjeta nije zadovoljen, dakle ako nešto pođe po zlu, sve skupa će rezultirati lošim, pa čak i nikakvim urodom, što u konačnici znači promašeno ulaganje”. Safet ima već iskustva u uzgoju i nema problema sa plasmanom jer sve prodaje direktno kupcima isporukom na kućna vrata a i prodajna cijena je pristupačna.

Šampinjoni ili kako ih još zovu, plemenite pečurke, najčešće su uzgajane gljive kod nas i u svijetu, a zanimanje za njih sve se više širi.  Ova je gljiva čvrstog mesa i bijelog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i blagog okusa te niza ostalih karakteristika vrlo pogodna za pripremanje različitih kulinarskih specijaliteta. Safet je na tu iseju došao prije mjesec dana a trenutno je i povećao proizvodnju što će i dalje činiti u zavisnosti od potrebe tržišta. Zamisao mu je da počne na veliko ali za takvu investiciju potrebno je mnogo čega obezbjediti a svjestan je i rizika tako da zamisao će još malo sačekati. Safetu i njegovoj gospođi Vasfiji želimo da uspiju i povećaju proizvodnju. Čestitamo na idejama kao što je ova da se kućni budžet pojača rezultatima sopstvenog rada a i oni koji pomažu imaju korist. safko_uzgajivacsafko_sampinjoni

Provjerite također

Počinje sa radom “Radio Vrebac Brekovica”

Zahvaljujući gospodinu Hasibu Hukareviću iz Brekovice koji se pobrinuo za puštanje u rad “Radio Vrebac …

Jedan komentar

  1. Svake pohvale ovoj familiji! Ko zeli moze zaraditi, nadje se nacin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *




Enter Captcha Here :