Počela je sezona domaćeg kestena iako samo naselje nije bogato ovim orašastim plodovima jer ga ima samo u šumi Osoje i to u manjim količinama, kesten se već prodaje pored glavnih saobraćanica na komunikaciji Izačić – Bihać a cjene su za sada dosta velike. Samo stalno ili organizovano se može brati u kestenovim šumama cazinske krajine pa tko želi neka izvoli samo neka ponese debele kožne rukavice jer je nezgodan za skupljanje.
Prženi kesteni iznimno su popularni tijekom jesensko-zimske sezone. Oni se od ostalih orašastih plodova razlikuju po maloj količini masti i visokom udjelu škroba. Po strukturi su vrlo mrvljivi, slatki i blagog okusa. U većini se slučajeva jedu kuhani, prženi ili kao dodatak juhama i jelima. Ljekovita svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja. Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje.