Promjena vjerskih ubjeđenja

ja volim Islam
ja volim Islam

Prelazak iz jedne u drugu vjeru trebalo bi da bude isključivo i samo privatna stvar odnosno najdublja intimna osjećaja koja nebi i nesmiju biti povređenja. Međutim kod nas u BiH ništa nemože proći neprimjećeno a posebno kada je u pitanju javna ličnost kao što je posljedni slučaj  sportskog novinara Marjana Mijajlovića. Zaista je veliki spisak javnih ličnosti koji su se konvertovali i preuzeli druga vjerovanja. Prelasci iz jedne u drugu vjeru nisu neobični, posebno ne u zemljama našeg okruženja gdje su vjerske zajednice izmješane a vjernici žive jedni pored drugih. Ovakvih pojava je uvijek bilo i uvijek će ih biti što potvrđuje i jedan od slučajeva iz historije kojeg smo pronašli i za Vas prenijeli iz lista “Primorac” objavljenog 1877. godine.

“(Poturčio se.) Pišu „Obzoru“ izpod Plešivice 11. studenog 1877. g.: Pred nekoliko dana našao je turski mulazin (poručnik) jednoga austrijskoga na vojničku obučena podanika u kući jednoga Tarčina u Izačiću. Pitajuć ga, odkuda je i kako je ovamo dospio, doznalo se je, da je c. kr. austrijanaki vojnik i da je pobjegao iz posade u Karlovcu. Mulazin doznav, da je bjegunac, dade ga odmah po zakonu svezati, te ga kroz zaptije (oružnike) na Zavalje odpremiti htjede. Nu ovaj nesretnik videć, da će u našu zemlju natrag odpraćen biti, za­moli mulazina, da ga podnipošto na Zavalje nešalje, nego da voli, da ga odmah onde na mjesta ubije, ili ako je voljan, život mu pokloniti, da će se poturčiti. Mulazin i zbilja taka učini, odvede ga u Bihač i tuj ga u jednoj džamiji poturče, te mu liepo nedjenu ime Osman. Pripoviedao mi je jedan trgovac iz Bišća, grčko-iztočne vjere, kojemu ovaj mladi poturica obi­čava svaki dan doći na razgovor, da je od njega doznadao, i mu je ime Tomo Pave Turkalj i da je u okolici našega kras­noga grada Karlovca rođjon. To je zaista osobit slučaj. Po svoj prilici morao je ovaj nesretnik nešto golema skriviti, kada je takova šta uradio.”

Comments

comments

Provjerite također

Ustavni zakon vilajeta Bosanskog iz 1866.godine

Prepis prvog modernog bosanskog ustava “Ustavnog zakona vilajeta Bosanskog” objavljen je u novinama “Bosanski vjesnik” …