Prije bi trebalo mjenjati izborni zakon Hrvatske, nego Bosne i Hercegovine!

Nada Al Issa

Otkud’ pravo hrvatskom ministru vanjskih poslova Radmanu da šefove diplomacija zemalja čl. EU obavještava o nedavnim lokalnim izborima u BiH i poziva ih na što skorije izmjene izbornog zakona?! Da Bošnjaci ne bi birali političke predstavnike Hrvatima.

PO TOJ LOGICI, PRIJE BI TREBALO MIJENJATI IZB. ZAKON HRVATSKE! Pa Hrvatskoj političke predstavnike bira konstitutivni narod druge države! Bh Hrvati, kao odlučujući jezičac na vagi.
Svjetski rariret! Konstitutivan narod jedne države, bira vlast drugoj državi?! Koji se onda prigodno proglasi-dijasporom!
Kaže šef hrvatske diplomacije da mu je “jako važno što je europske ministre izvijestio o lokalnim izborima u BiH, o važnosti izbora u Mostaru 20. 12.o.g.,” ali ih već sada upozorio da treba “gledati prema budućnosti i prema parlamentarnim izborima u BiH 2022.”
OTKUD’ PRAVO JEDNOM HRVATSKOM MINISTRU da se tako javno miješa u unutarnje stvari susjedne države? I to pred cijelom Europom? Je li i Europa slijepa, pa ne vidi stalnu, tinjajuću politiku prisajedinjenja, barem u pokušaju, nekad više, nekad manje vidljivu?
Hrvatski ministar ponaša se kao neki prinudni, nametnuti ministar, gubernator, a zapravo kao đavolji advokat BiH. Koji smiruje HDZ-ovo biračko tijelo, “naš narod” u BiH, nacionsliste koji, kako je govorio Tuđman, neće pristati na nikakvo drugo rješenje , osim pripojenja Hrvatskoj. Umjesto da ih se od toga odvraća, ohrabruje ih se i nespretnim i opasnim diplomatskim potezima.
ZAŠTO BIH NE PREKINE DIPLOMATSKE ODNOSE S HRVATSKOM?
Zbog eklatantnog, stalnog petljanja u unutarnje joj poslove? Zato što ne može! Ne smije. Bilo bi preopasno, možda i novo pogibeljno? Kakva bi se tek onda “ugroženost” bh Hrvata izazvala? A onda sam Bog zna što bi bilo u Bosni i s Bosnom.
karikatura Čović - Izetbegović
lideri nacionalističkih stranaka HDZ BiH i SDA BiH rade na izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Mujetić Rahmane iz Vikića

Rahmane Mujetić iz Vikića umrla je 07. novembra 2021. godine u 89-oj godini života. Đenaza …