Muslimanski vozni red 2012. u Deželi

Dragutin Šafarić i Ejub Čandić - Čando na omotu knjige
Dragutin Šafarić i Ejub Čandić – Čando na omotu knjige

Kniga koja nosi naziv “Muslimanski vozni red 2012. u Deželi” pisana je dvojezično kako bi bila što više približena čitateljima sa prostora bivše Jugoslavije. Autor u knjizi dotiće se aktualnih tema za život muslimana prvenstveno u Sloveniji odnosno na zapadu općenito.

“Pri samoj obradi i analiziranju građe pristupio sam s pozicije specifičnosti događaja. Težište rada sam usmjerio na život muslimana u Sloveniji. Subjekti istraživanja o kojima sam prikupljao građu su uglavnom o migraciji, integraciji, statusu muslimana, radnicima i ličnostima. Ovu knjigu treba promatrati kao nepotpunu s obzirom, da će sigurno doći do njene dopune u sljedećoj periodičnoj obradi.” Rekao je Ejub Čandić – Čando pisan knjige koju Vam predstavljamo a o sebi kaže i slijedeće:
“Rođen je 22.07.1958. u Jakovče selu, općina Gradačac, Republika Bosna i Hercehovina. Sa ponosom govori o svojem mjestu, djetinstvu i obitelji, koja je pripadala srednjoj klasi.
Godine 1973. put ga odvede u Zagreb i tamo ostaje do 1984.g. Kaže da so to bile najljepše godine u njegovom životu. U Republici Sloveniji živi već dvadeset i šest godina.
Ima formalnoobrazovanje ali misli da formalna naobrazba nema puno zajedničkog dali je ta osoba sposobna savladati poteškoće. Svi imaju određenu naobrazbu.
Mnogo se je naučio od svoje majke, kaja nema nikakve formalne naobrazbe. Ali ona ima doktorat iz čovječnosti… Ima doktorat iz životnih izkušenja. Često razmišlja o životnim naporima, koje je uložila u obitelj njegova majka, o borbi, koju je imala sa njegovim ocem. To nije prije shvaćao. Misli da je njegova majka junakinja, koju bi njegov brat i sestre morali slaviti. I otac je bio dobar čovjek. Mojka pak je bila jedna od onih snažnih žena, koja je uvijek brinula ne samo za svoju djecu već i za širu obitelj. U braku sa suprugom Ajšom rodio mu se sin Muharem, o kojem priča samo pohvale. Završio je pravni fakultet i još se uvijek nadalje školuje. Na supruzi Ajši je najveći teret. Ejub je od 2005. g. nezaposlen i bez ikakvog primanja. Nezakonito i u vremenu bolovanja bio mu je izručen otkaz zaposlenja. Za njim je pakao. Govori kako je pravna država poražena i da trenutno ne postoji. Političari nemaju elementarnog znanja sa kojim bi mogli o pitanjima jasno govoriti ili pak ispravili krivice. Kao itelektualac čini mu se da je potreba pojasniti, u kojem svijetu i državi živimo ovaj trenutak. I to nebi bio izbor. To im je dužnost.”

Knjigu možete pročitati ili preuzeti u pdf formatu na ovom linku.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Husein Bunić iz Vikića

Husein Bunić iz Vikića umro je 26. juna 2021. godine u 83-oj godini života. Đenaza …