Jeli Milanović proglasio Bošnjake “tuđima” u Bosni???

Nada Al Issa

Kaže predsjednik RH “jako mu smeta kada se tuđi nemiri, strahovi i sigurnosni razlozi uzimaju u obzir, dok se hrvatski interesi u BiH ignoriraju.” Čiji su ti “tuđi interesi” u Bosni? Bošnjački?

Bošnjaci jedini s razlogom strahuju za svoju sigurnost. Njima se prijeti nemirima.
OSIM AKO JE MILANOVIĆ MISLIO na “tuđe” ukrajinske strahove, nemire i nesigurnost, pa je
to poruka i prigovor
Plenkoviću da previše brine o “tuđim,” ukrajinskim interesima nego o “domaćim” u Bosni, što mu inače prigovara, a što nije točno. Računa i Plenković na hercegovačke glasove, samo diplomatskije.
Milanovićeva glasnost i Plenkovićeva tiha rabota imaju isti cilj:ili izmjena I. Z. i Čović u Predsjedništvu, ili teritorijalni preustroj, za koji ne treba biti baba Vanga pa pogoditi da bi “preustroj” doveo do preustroja mira u nemir.
Misli li Milanović na ukrajinske, ili bosanske nemire i nesigurnost, trebao je biti jasniji.
Ali je jasno da ga jako brine što se i “Turska uključuje u bosansku jednadžbu.”
Brine ga što “turska riječ ima težinu,” jer je Turska druga najveća sila u NATO savezu i stoga je “jako bitna Washingtonu.”
Ali, unatoč “teżini turske riječi” MILANOVIĆ NE OSTAVLJA BOSNU NA MIRU.
Zbog Bosne je na Brijunima ugostio predsjednike Slovenije i Austrije, pa su tako Pahor i van der Belen mogli saznali Milanovićevu “ekskluzivnu,” laž staru 27 g. da je “Rat U BiH zaustavila Hrvatska vojska,” a ne tamo nekakvi NATO-ovi bombarderi, ni britanski, ni francuski lovci, koji su bombardirali Karadžićeve i Mladićeve položaje oko Sarajeva. “
MA, KOJI NATO, Hrvatska vojska je prekinula rat u Bosni, “kada je ’95. došla do Banja luke, na izričit zahtjev SAD-a, protiv svoje volje, i nakon pet dana se vratila.”
Nije rekao da li se vratila svojom voljom, ili “na izričit zahtjev SAD-a?”
A i nije poznato kada je to HV u BiH ulazila ” protiv svoje volje,” ulazila je željezne volje, a protiv volje državnih vlasti BiH.
Ali kaže El presidente : prošlo je od tog skorog ulaska u Banja Luku 27 g. “I nećemo više šutjeti o tome.”
Možda bi bilo bolje da je šutio.
Dok je HV, eto “zaustavljala rat u Bosni,” Armija BiH je valjda bila na godišnjem odmoru.
Fotomontaza za El presidenta…
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …