Javna nesigurnost u Novoj Kršlji 1885. godine

škola u Novoj Kršlji
škola u Novoj Kršlji

U Novom Kršlju (kotaru slunjskpm), 30. stude­noga (novembar 1885.god.) Dopis, javna nesigurnost. Poznato je mnogim, da N. Kršlje leži na dosta prometnoj cesti, vodećoj iz Rakovice i Drežnika na raštelu Prosićenikamen, u Bosnu, gdje je živahna trgovina sa stokom.

Daljinom  od 4—6 kilometarah naokolo od N. Kršlja pru­žaju  se sela: Ljeskovac, Basara, Koranskilug, Mašvina, Jamarje, Cipovača i Stara Kršlja — Novo Kršlje jest dakle sre­dište pomenutih selah, gdje je pred 2—3 godine obstajala oružnička postaja, koju – neznam s koga razloga – na našu nesreću i naš zator ukinuše.

Ukinućem ove oružnička postaje palo je Novo Kršlje s okolnimi seli  na milost i nemilost lupežom, koji u svako doba – danju i noćju – priete progutati naše krvavo ste­čeno dobro.

Povrh mnogih grabežnih umorstvah, koja se o. g. u ovoj okolici – sve po bielom danu – dogodiše, evo što se opet pred 20 danah sbi. Dojezdi Bosanac Vid Biga iz Rujinice, po svom poslu zorom u N. Kršlje i priveza konja za plot uz krčmu. Svršiv svoj posao povrati se po konja, nu konju ni glasa ni traga!

Dva tri dana za pomenutom kradjom evo što se opet dogodi: Dodjoše na konak u istu krčmu trgovci sa 80 glavah volovah iz Cazina. Nepoznati lupeži provališe zid od dvorišta i odagnaše sedam volovah bez traga.

Buduć da tako u Novom Kršlju i okolici javna nesigur­nost preotima mah, odkada je ovdje oružnička postaja ukinuta, zato evo putem javnosti molimo preliepo vis. vladu, da opet smjesti oružničku postaju u N. Kršlje, gdjo već od prvo po­stoji liepa državna sgrada, gdje bi se dakle oružnici mogli udobno i bez, ikakva troška smjestiti.

Izvor: Narodne novine od 05. decembra 1885. godine

Comments

comments

Provjerite također

Stari nišani u naselju Vikići

Na više lokaliteta u naselju Vikići nalaze se mezarja koja nose nazive po lokalnom stanovništvu …