Idem da vidim svoga Smaju

nepregledna kolona vozila na ulazu u RBiH u Izačiću 1995.god.
nepregledna kolona vozila na ulazu u RBiH u Izačiću 1995.god.

Nakon 1201 dana okruženja i blokade, Bihać je ali i cijeli Bihaćki okrug, koji se nalazio u takozvanoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda napokon prodisao punim plućima. Dva dana nakon deblokade 07. augusta 1995. god. u pravcu graničnog prelaza Izačić kroz R Hrvatsku uputila se nepregledna kolona vozila koja je bila duga preko 10 kilometara. Kolona se kretala iz pravca Karlovca preko Plaškog, Ličke Jasenice i Plitvica u pravcu Bihaća. Iako je postojala opasnost za sve u koloni, jednostavno je bilo nemoguće zaustaviti toliki broj vozila koji su imali samo jedan cilj, dolazak u oslobođeni Bihać i bihaćku krajinu. Previše dugo je trajala razdvojenost od najmilijih, emocije su navirale iz svakog pokreta a nestrpljenje na vrhuncu, svako tko se nalazio u koloni nije znao za nazad. U vozilima se nalazilo svega a najviše hrane i odjeće. Nezaboravne su scene djece rođene u ratu koja su prvi put vidjela i okusila banane i pomorandže nakon dolaska rodbine.

U toj koloni nalazio se i mještanin Vikića, Mujetić Zahid- Zajko koji je dao kraći intervju ekipi HRT-a koja se nalazila ispred graničnog prelaza Izačić. Ovaj prilog u cjelosti možete pogledati ovdje.

Comments

comments

Provjerite također

Ustavni zakon vilajeta Bosanskog iz 1866.godine

Prepis prvog modernog bosanskog ustava “Ustavnog zakona vilajeta Bosanskog” objavljen je u novinama “Bosanski vjesnik” …