Bosanska Otoka: Kako je uhapšen Mile Martić?

Mile Martić u uniformi
Mile Martić u uniformi

Iz zvaničnih izvještaja o ovom događaju se uistinu vrlo malo može pročitati pozadina svega. Zvanično je to glasilo ovako: “Na području Bosanske Krupe uhapšen je Mile Martić ministar unutarnjih poslova tzv. RSK. S njim je uhapšen i pukovnik KOG JNA Dušan Smiljanić, zadužen za naoružavanje i druge  potrebe vojske tzv. RSK. Nakon šesnaest satnog zadržavanja u prostorija milicije u Bosankoj Krupoj, umjesto Hrvatskoj, po nalogu tadašnjeg saveznog sekretara za unutarnje poslove Petra Gračanina i ministra unutarnjih poslova BiH Alije Delimustafića, predani su tzv. Komisiji SSUPa i SSNOa na čelu s načelnikom uprave bezbjednosti JNA Aleksandrom Vasiljevićem koja ga je vojnim helikopterom vratila u Knin.” Ovdje se spominje datum 09. septembar 1991. godine.

Što se tice hapšenja ili zarobljavanja Mile ili Milana Martića, možda je najprikladniji naziv zarobljavanje ili kako je epilog slučaja završio privremeno zadržavanje. Slučaj je htio da je po pristizanju provjerene informacije da će kroz Bosanku Otoku proći Martić sa ekipom u namjeri da ode na područje Bosankog Novog radi organizovanja i naoružavanje tamošnjih pristalica. Ovo mu je bio najbliži put jer je putovanje kroz Hrvatsku bilo veoma opasno. Narod je po nailasku terenskih vozila na otočkom mostu krenuo s obje strane iz čarsije i od željezničke stanice, opkolio ih te im prepriječio put. Martić je bio u jednom civilnom džipu sa civilnom ekipom a oficiri u jednom Pinzgaueru JNA. Među masom je bilo nešto aktivnih milicajaca kao i pripadnika rezervnog sasatava SUP-a, sa pištoljima i nešto dugih cijevi. Nekolicina civila na otočkom mostu je također bilo naoružano. Masa koja je opkolila zaustavljena vozila , zaljuljala ih je dok ih nije izvrnula na bok, a onda su doslovno svi oni koji su se nalazili u njima izvučeni. Vrlo brzo se tu našlo veliki broj ljudi, jer se informacija vrlo brzo širila, tako da je narod došao iz Krupe, Jezerskog, Bužima, Cazina  i drugih okolnih mjesta, tenzije su uzavrele tako da je svima uhapšenima prijetio linč. Međutim pripadnici SUP-a sve njih je  uspjela privremeno skloniti na nepoznatu lokaciju  u Otoci, najvjerovatnije u stanici milicije, a zatim su prevezeni u SJB Bosanska Krupa gdje su čuvani preko noći, sve dok sutra nisu helikopterom došli po njih i odvezli ih za Knin. Helikopter JNA je sletio na stadion NK “Bratstvo” i odvezao ih, što je posmatralo veliki broj građana. Dok su zarobljeni Martić i ostali iz pratnje nalazili se u prostorijama SJB Bosanska Krupa, pred stanicu je došlo kombi vozilo iz kojeg je izašlo nekoliko naoružanih lica koja su “razvulka” zolje preteći i zahtjevajući Martićevo puštanje na slobodu, ali su se nakon kraćeg uvjeravanja (pojavljivanje cijevi na okolnim prozorima) povukli i nestali u nepoznatom pravcu.
Opisani događaj se desio u nedjelju 08. septembra 1991. god. a dan kasnije je Martić i ekipa sa helikopterom otišao u Knin.

Comments

comments

Provjerite također

Stari nišani u naselju Vikići

Na više lokaliteta u naselju Vikići nalaze se mezarja koja nose nazive po lokalnom stanovništvu …