Zastrašuje li Hrvatska Bosnu Amerikom?

Nada Al Issa

“Hrvatska se sada mora aktivirati u Bosni, kao ’95…” jer:

“HRVATSKA NE MOŽE BITI PASIVNA U BiH.”, najavljuje šef diplomacije G.G. Radman.
Boźe pomozi!
Kao da je hrvatska “aktivnost” u Bosni u ovih 30. g. ikad prestala.
Od 90-tih do sada samo se nastavlja kontinuitet iste, mozda malo prikrivenije politike light tuđmanizma.
Ministar, koji inače teško sastavi suvislu rečenicu iz svog resora, sada se potrudio vrlo jasno reći, ili pročitati s papira (bio na radiju, pa se nije vidjelo) da Hrvatska mora biti aktivna u “vraćanju poliitičke ravnopravnosti Hrvata u BiH”
IZBORI U MOSTARU, nakon 12 g, POMNO ĆE SE STOGA PRATITI, jer će se “njihovi rezultati reflektirati i pokazati cjelokupne odnose u BiH,” a Hrvatska je, na osnovu Daytona “jamac srabilnosti u BiH.”
I PREMIJER PLENKOVIĆ SPOMENUO DANAS BOSNU I BH HRVATE, ali samo u jednoj rečenici, ( Godišnje izvješće o radu Vlade) da će RH jačati odnose sa susjedima, posebno s BiH, koju će podržati na europskom putu, ali i zauzimati se “za ostvarivanje ustavnopravnog položaja i jednakopravnost Hrvata.” Dovoljno. Nakon nedavnog boravka američkog drzavnog tajnika u Dubrovniku, hrvatski dužnosnici trudili su se ostaviti dojam, da nakon razgovora s
Amerikanacem imaju nekog asa u rukavu za ostvarivanje prava Hrvata. Uključujući i ministrovu nespretnu, politički gotovo tragikomičnu izjavu, po kojoj je ispalo da Amerika očekuje pomoć Hrvatske oko konstitutivnosti Hrvata u BiH.
U nekom smislu, oko asa u rukavu, natuknula i Radmanova drž. tajnica Z. Bušić rekavši da su razgovori s američkim drź. tajnikom bili, citat, od “BITNE, VAŽNE VAŽNOSTI.” (što veći hrvatski domljub, lošiji hrvatski jezik)
HRVATSKA KAO DA PLAŠI BOSNU AMERIKOM.
Ako ostane isti predsjednik i njegov tajnik, možda to “zastrašivanje” ima i smisla i osnove.
Boźe sačuvaj!
torte sa zastavom i grbom BiH
torte sa zastavom i grbom BiH

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …