Pšenično meso ili seitan je visoko proteinski proizvod načinjen od pšeničnog brašna tip 850. Pšenično meso sadrži 70% proteina i simbolične količine masti i ugljenih hidrata. Lako je probavljiv i brzo se razgrađuje u organizmu, tako da se preporučuje sportistima, trudnicama, bebama, djeci i svima koji su aktivni i troše velike količine energije.
Seitan se koristi poput soje, kao potpuna zamena za meso. Prijatnog je ukusa, vrlo se lako priprema i dobro kombinuje sa ostalim namirnicama. Njegova primjena je šarolika, kao odresci, ćufte, đuveč, sarma odnosno u pono kombinacija kao i sa mesom životinja.
Ovo je jedan od načina pripreme sejtana. Brašno umješajte sa vodom nešto tvrđe nego za kruh. Ostavite ga da odstoji od 1 do 2 sata. Slijedeći postupak je odstranjivanje škroba iz tijesta na slijedeći način. Tijesto ispirajte neizmjenično u toploj i hladnoj vodi uz stalno mjesenje. Masu ispirajte sve dok u vodi ima bijele boje, odnosno škroba. Na kraju će ostati braonkasta masa – gluten, čist protein iz pšenice.
Od glutena se prave kuglice koje se kuhaju u vodi sa malo soja sosa a ako nemate soja sos može i obična sol. Nakon što su kugle skuhane u manjoj količini vode razmutite miso ili soja sos i prelijte ga preko kuglica. Tako spremljene knedle ostavite u frižider i čuvajte do upotrebe. Prijatno.