RH je još u Daytonu diskretno pokušala “provući” H.R.H.B.

Nada Al Issa

Prema onome što smo gledali ’90-ih:

ZVAO SE TREĆI ENTITET, ILI H.B., ISTI VRAG, BILO BILA BI TO IDEOLOGIJA SLIČNA NJEMAČKOJ 30-ih,40-ih g.
Ubijanje, etničko čišćenje, logori, ne znam, Bosanci će znati, je l’ bilo i žutih, bijelih traka….
Hrvatska diplomacija pokušala je još u Daytonu diskretno “provući” ideju tri entiteta, tj. priznanja H.B. kao al pari R.S., kaže mi jedan zapadni diplomat, što je u startu odbijeno, razbjesnilo i samog Holbrooka, jer bi to “bila konačna podjela BiH, kraj Bosne kao države.”
KONKRETAN, ŽIVI PRIMJER da je hercegovačkoj paradržavi H.B.uzor bila nacistička ideologija.
Na jednim od razgovora o Mostaru u Bruxellesu ’95., uz prisustvo predst. međ. zajednice, među kojima i predstavnik Njemačke.
Bosansku delegaciju vodio gradonačelnik S. Oručević, a rasističku sramotu od tzv. H.B. nazovi ministar obrane V. Šoljić.
ORUČEVIĆ “PROŠVERCAO” I MENE KAO ČLANA DELEGACIJE, pa znam iz prve ruke.
Rasprava je bila uz tzv. radnu večeru, srećom Šoljić me nije prepoznao, razgovori mučni…prijedlozi različiti, atmosfera užarena…
Šoljić bukvalno vikao, derao se na rvackom da je “Mostar hrvatski stolni grad, gl. grad H.R.H.B.,koja je izborena hrvatskom krvlju.”
ŠOLJIĆEVE NEBULOZE, (kad mu je prevedeno)toliko su iznervirale Nijemca, koji je izvadio i raširio pokazujući svima slike Istočnog dijela grada, i strogo će Šoljiću : Vidite li ovo, k’o Hirošima, kako vas nije stid, tko je to “napravio?!”
Na to se gotovo pobješnjeli Šoljić propisno osramotio, crven u licu k’o babura viče, obraća se direktno Nijemcu (po sjećanju):
MENE DA BUDE STID, kako Vas nije stid, moj otac i stric borili se na strani Hitlera, a Vi tako prema nama Hrvatima koji smo uvijek bili na vašoj strani.”
Zaprepašteni Nijemac kaže da se tako nešto nitko ni u Njemačkoj ne bi usudio reći, i napušta i razgovore i večeru.
ETO, ZAŠTO JE DOBRO što hrvatska diplomacija i njezini astronomsko plaćeni lobisti, ako je moj izvor točan, ipak nisu uspjeli u Daytonu “uspostaviti” tzv. H.B. kao,uz R.S. drugu paradržavu u BiH. Šoljić je jasno objasnio kakva bi to paradržava bila:
Nacističko,rasistička tvorevina, barem u pokušaju, po ugledu na državu i njezinog firera na čijoj su se strani borili Šoljićev otac i stric. Čega se pametan stidi, budala se ponosi.
A ja se ponosim što me bh. delegacija, na prijedlog r. Predsjednika, na sve pregovore, na kojima nije bilo rizika da me netko od suprotnih strana prepozna, vodila kao svog službenog člana, pa sam sve mogla čuti iz prve ruke.
A ŠOLJIĆ? Kakav ministar, takva zamišljena paradržava, rasističko/fašistička.
Ako srećom, međunarodna zajednica nije dozvolila tz. H.B. ’95. u Daytonu, bilo bi ne samo cinično, već i politički pogubno dozvoliti je sada u vidu trećeg entiteta.
Bio bi to kraj međunarodno priznate dr Bosne i Hercegovine i krimen cijele međ.zajednice.

tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna zločinačka tvorevina
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Handanović Fazile iz Vikića

Fazile Handanović iz Vikića umrla je 17. juna 2024. godine u 84-oj godini života. Đenaza …