Remzo i Ćetibe Dizdarević iz Izačića proslavili 60 godina braka

remzo_catibe_dizdarevicDanas smo svjedoci da su brojni brakovi kratkog daha, te za kratko vrijeme pucaju, tako da je prava rijetkost pronaći bračni par koji slavi 60 godina braka. Ipak, ima i takvih slučajeva, a jedan takav pronašli smo u Bihaću. Riječ je o 79-godišnjim Remzi i Ćetibi Dizdarević, koji su ovih dana dočekali svoj dijamantsku godišnjicu zajedničkog života, kojeg su, uprkos svim životnim iskušenjima i nevoljama i teškog života, proveli i još uvijek provode zajedno u sreći i ljubavi.

Sve je počelo daleke 1954. godine na jednoj svadbi, gdje su se upoznali i otpočeli svoje ašikovanje. U to vrijeme jedina zabava je bila kada se neko oženi pa napravi svadbu, na kojoj se zapjeva i poigra. „Na jednoj takvoj svadbi mi smo se upoznali i počeli ašikovati. Kasnije smo se sastajali odlazeći na obližnju vodenice po vodu“, priča Ćetibe, prisjećajući se nekadašnjih običaja.

Nakon godine ašikovanja, Remzo je odlučio da, kako je već običaj nalagao, ode njenom ocu i zaprosi je. Međutim, kako je Ćetibe imala već jednog prosca, nije mu pošlo za rukom da je isprosi, te je morao ponovo doći. U to vrijeme Ćetiba je svojom ljepotom privlačila mnoge momke, pa nije bilo ni čudo što je u jednom danu kada je Remzo došao da je prosi, bio još jedan prosac.

„Drugi put sam poveo svoga oca i otišli smo njenoj kući da se upoznamo sa njenim roditeljima i ponovo je zaprosimo. Ovaj put se ona odlučila za mene i svatovi su pješice išli po mladu u selo Vikiće“, priča Remzo i dodaje da to za njega predstavlja nezaboravan trenutak.

U svom sretnom braku Dizdarevići su zajedno izrodili 11 djece od kojih je četver umrlo prilikom rođenja. Kasnije su dvoje umrli kao odrasle osobe, a danas su 58-godišnja Katka, 46-godišnja Zehida, 43-godišnja Remzija i 37-godišnja Hruste žive i zdrave, te ih redovito obilaze i brinu se o njima, zajedno sa brojnim unucima i praunicima.

Kako navode Dizdarevići, recept za sretan, uspješan, skladan i dug brak je svakako ljubav, poštovanje i međusobno potpomaganje koje ih je pratilo tokom cijelog života. Sve vrijeme dok je njen suprug Remzo radio u Austriji, gdje je i zaradio penziju, Ćetibe je bila uzorna i čedna supruga koja se brinula o kući i odgajala djecu.

„Meni i mom Remzi je lijepo živjeti skupa i biti sretni, a i gledati kako nam se naša djeca slažu u svojim brakovima. Srca su nam puna kao i prije 60 godina“, na kraju razgovora nam reče sretna Ćetibe.

Comments

comments

Provjerite također

Hrgar: Spomen obilježje “Jama bezdana” zimi

Obilaskom  i posjetom spomen obilježja na Hrgaru u bilo koje vrijeme zaista je teško sakriti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Enter Captcha Here :