Rekao mi je da ćemo se vjenčati, poslije me tukao i tjerao da radim “ružne stvari”

Mehida Hujić kći Mehe iz Vikića
Mehida Hujić kći Mehe iz Vikića

Vijest da je Jasmin Mahmutović, 32-godišnjak iz Krakače kod Cazina, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora na Županijskom sudu u Zadru, 18-godišnja Mehida Hujić, žrtva silovanja i ropstva, i njena majka Sedžida (42) saznale su od novinske ekipe koja ih je pronašla u naselju Vikići kod Bihaća nadomak graničnog prijelaza Izačić.

Tada maloljetna Mehida je, prema presudi Suda iz Zadra koja je izazvala veliku pažnju u regiji, bila Mahmutovićeva ropkinja koju je odveo od kuće u BiH, zatočio u podstanarskom stanu u ulici Jerolima Miše u Zadru i silovao. Otkriven je, kako se navodi u presudi, nakon što je u februaru 2011. godine tada 17-godišnja Mehida uspjela prijaviti slučaj hrvatskoj policiji.

– Bila sam 8. juna na sudu u Zadru, Jasmin me nije mogao pogledati u oči – kazala nam je Mehida. Ponovila je isto što je rekla i pred sucima- da ju je Mahmutović prisiljavao na seks, tukao i maltretirao. Kaže da je, prema njenim riječima, “Jasminu glavni problem bio taj što je bila neiskusna”, a brutalni nevjenčani suprug tjerao ju je da radi “ružne stvari”. Navodi da ju je vukao za kosu i uši te udarao šakama.

– Slagao je da ima 25 godina, rekao mi je da će se vjenčati sa mnom i da će mi biti dobar -priča Mehida, koja ne krije da joj se na početku učinilo da je sve uredu. Sjeća se da je po nju pred obiteljsku kuću došao 22. siječnja 2011. godine. Deset dana su proveli kod njegovih roditelja u Pećigradu, nakon čega ju je odveo u Zadar.

– Njegovi otac i majka tjerali su me odmah da obučem nekakvu suknju, da skinem minđuše te da se prestanem šminkati i farbati kosu – kaže ona. U selu Vikići mještani nemaju puno lijepih riječi za Mehidinu majku Sedžidu Hujić, koja osim nje ima još jednu kćerku i sina. No, ona kaže da nije tako.

Ovo nije prva tragedija u ovoj obitelji. Mehu Hujića, Sedžidinog supruga, ubio je rođeni stric 2009. godine zbog košnica pčela i međe. Hujić izdržava sedmogodišnju robiju u KPZ-u Zenica. U Vikićima pričaju da je Sedžida nakon toga počela kući dovoditi muškarce. Jednog od njih, 27-godišnjeg Jasmina iz Velike Kladuše, sreli smo pred kućom. Krečio je unutrašnjost kuće i ribao tepihe. – Moj Jasmin živi sa mnom četiri mjeseca – pohvalila se Sedžida.

Mehida kaže da je svog zlostavljača uspjela prijaviti mobitelom. Zapravo, nazvala je majku koja je potom dala informacije hrvatskim policajcima u Zadru. Nekoliko dana je bila smještena u Splitu, odakle je transportirana u Vikiće. Mehida i njena majka pune su hvale za hrvatsku policiju i pravosuđe.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …