Oslobađanje “Vojnika” ZDS-a iz Čavoglava

Nada Al Issa

BUDNICA ”BOJNA ČAVOGLAVE” sa ZDS -om od sada nas može buditi svako jutro,.uspavljivati svaku večer, može treštati I usred bijelog dana…kad mu se prohtije…

Visoki prekršajni sud čavoglavskom ZDS-u dao puno pravo građanstva,. Čavoglavac ga može urlati do mile volje, ostali, službeno, ”samo izuzetno,’ u ”posebnim komemorativnim prilikama,.” neslužbeno, češće je pravilo, nego izuzetak. Izgovori, povodi za
NEĆETE BEZ ZDS-a,NISTE NIPRIJE, uvijek se nekako nađu..

NIJE TO BILO SUĐENJE NEKAKVOM JAZAVCU PRED SUDOM, sudilo se nečijoj nostalgiji, a nije ljudski osuditi nečije osjećaje.
Opozicija otrovna, pa nešto munđa da je to ”institucionaliziranje rehabilitacije ustaštva” (GLAS)
Hm, kad si oporba umisli da je pametnija od cijelog Vijeća za suočavanje s prošlošću, u kojem su i akademici, sukus nacionalne pameti, koje je donijelo onu odluku o ”posebnim prigodama?” Ne bu išlo.
. NERAZUMNA OPORBA gunđa samo da bi gunđala, l’art pour l’art, pa valjda očekuje da članovi Vijeća, kao neki isljednici, idu od jednog do drugog eventualnog ZDS derneka?. Isljednici su se šuljali i isljeđivali u mraku, ”đe’ će pri ovakvoj svjetlosti?.
Povjesničar Ivo Goldstein daje nam nadu da ovo ”još nije kraj priče sa ZDS-om”, jer se sudska presuda odnosi samo na Thompsona.
GOLDSTEIN ZAMJERA VLADI što nakon odobrenja ”određenih komemorativnih prigoda,” nije odmah donijela odgovarajuće zakonske propise, ”generalno zabranila ZDS ” i stvarno ga dopuštala samo u ”posebnim prigodama”, onda ne bilo potrebe ”da cijela priča ide na Visoki prekršajni sud”.
,Goldstein tvrdi, ili se barem nada, da se sudska odluka doista odnosi samo na Thompsona,a da je u drugim situacijama ”izvikivanje ZDS-a i insignija i dalje kazneno djelo.”
NEKAD SE ŽIDOVSKI GLAS SLUŠAO, PRIMJEDBE UVAŽAVALE. NEKAD’!
SAD’? VIDJET ĆEMO.

Marko Perković Tomson
Marko Perković Tomson

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …