Jasikia: Ugrizla je zmija dok je čuvala koze

pasnjaci_brijegRamizu Dizdarević koja živi sa svojom porodicom u iznajmljenoj kući u naselju Jasika (MZ Izačić) ugrizla je zmija nakon čega je hitno je hospitalizirana. Ugriz zmije, najvjerojatnije poskoka, dogodio se u trenutku dok je mještanka čuvala koze.

– Pazeći na koze koje za mene i moju porodicu puno znače vidjela sam grm pod koji sam snamjeravala sjesti da se zaštitim od velike vrućine i sunca, a kad sam sjela ispod njega, odjednom me ugrizla u predjelu glave. Jako me zaboljelo. I sad mi se jako vrti iako sam primila serum protiv zmijskog otrova. Prestrašila sam se čim sam je vidjela. Izgledala je dosta velika i debela, činilo mi se da je bila sa šarama – rekla nam je Izaćanka Ramiza.

To je prvi registrovani ugriz zmije na  području MZ Izačić ove godine, a lani nije bio evidentiran nijedan. Proteklih godina zmije su na ovom području godišnje napadale višet puta. Najviše susreta mještana sa zmijama na ovim područjima događa se u poljima prilikom obrade zemlje, košenja odnosno skupljanja sijena, sječe drva u šumi ili skupljanja šumskih plodova i bilja i na svu sreću najčešće bez posljedica.

Comments

comments

Provjerite također

Hrgar: Spomen obilježje “Jama bezdana” zimi

Obilaskom  i posjetom spomen obilježja na Hrgaru u bilo koje vrijeme zaista je teško sakriti …