Hrvatsko/srpska disleksija i “Dodik s Pantovčaka.”

Nada Al Issa

Tako su hrvatski mediji “prekrstili” predsjednika Milanovića zbog čestog ugošćavanja Dodika.

I Hrvatska i Srbija prkose Daytonu, “preskaču” članke daytonskog Ustava prema kome su entiteti odmah nakon prestanka rata trebali početi prenositi nadležnosti na državu. DODIKU to ne pada napamet, on radi obrnuto, jača entitetske ovlasti, koči i bojkotira državne institucije.
ČOVIĆ, pomažući pajdašu Dodiku, optužuje Bošnjake da mijenjaju Dayton.
Politička disleksija.
Bošnjaci jedini žele ojačati funcioniranje centralnih državnih organa vlasti, jedini rade sve prema Daytonu, ne mijenjaju ga, “dorađuju,” ga, jer Dayton nije statičan, pa ako netko baš hoće mak na konac, “mijenjaju” ga u interesu države.
Čović je protiv tog interesa pa pošto, poto želi svoj “treći entitet,” kako bi zajedno s Dodikom otežavao, pa i onemogućavao prenošenje ovlasti s entiteta na državu, i rušio i dijelio državu.
TREĆI ENTITET BILA BI DŽENAZA ZA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU. Kojoj Dodik, po kršćanskom običaju, već pali svijeću.
Hrvatska i Srbija preko Dodika i Čovića, kao nekad preko Karadžića i Bobana, ruše BiH namećući razgovore s predstavnicima konstitutivnih naroda, umjesto sa službenim organima državne vlasti.
I RH i Srbija su se obvezale da će poštovati suverenitet i teritorijalni integrtitet BiH, a rade na njezinoj podjeli, rušenju. Da nije tako, ne bi se iz Zagreba i Beograda dolazilo u Mostar i Banja Luku kao dijelove svojih država.
Čista je politička perverzija i cinizam kada u Zg. i Bg. kažu da podržavaju put BiH prema eu integracijama, istovremeno potičući Čovića i Dodika da izazivaju stalne napetosti i nestabilnosti u BiH, a nestabilne države ne primaju se nigdje.
Milanović se otvoreno miješa u unutrašnje poslove BiH, s izgovorom rješavanja krize, koju samo produbljuje.
DODIK MU ČEST GOST (i on Dodiku), pa predsjednika mediji prozvali “DODIK S PANTOVČAKA.”
S obzirom kako često posjećuje Čovića, mogao bi biti i Zoran od Mostara.

Dodik i Milanović karikatura
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …