Gata: Vrelo Pećina

vrelo_Pecina_GataNa dnu padine brda, malo iznad puta regionalnog puta R403a, kao u priči neka pećina, a iz nje veliko vrelo sa malim slapovima vode, hlad i drveno odmaralište. Vrelo se jednostavno zove Pećina. Nedaleko odavde još nekoliko vrela koja nose isti naziv i sva se ulijevaju u rječicu Toplica. Nekada davno vrelo je pokretalo točak vodenice a sada je u blizini spomen obilježje i turbe poginulim mještanima MZ Gata. Ovo mjesto je i odmaralište i mjesto prisjećanja na najbolje sinove R BiH.

U davna vremena oko vrela su se od ranog jutra skupljale žene, djevojke, djeca, a najveća bi gužva bila negdje oko akšama, kada je svako dolazio da se obezbjedi vodom za noć i sljedeće jutro. Tada bi se tu okupio omanji zbor, razvila bi se priča. Poneke bi nasule vode u kante, drvene kace i u bokale, i stupale u priču, a neke su zadugo čekale sa praznim sudovima, kobajagi da na njih dođe red. Uz žene su dolazila i djeca, koja bi se onda oko skupljenog svijeta igrala, trčala i vrištala. Pojedine žene bi se toliko zanijele pričom, da bi ih neko od ukućana počeo dozivati s prozora, ili su po njih slali nekoga od ukućana sa porukom da se više vraća kući jer čekaju frišku vodu a nemaju čak ni za kahve. Tu bi obično momci čekali djevojke da dođu po vodu da bi se vidjeli i ašikovali, a one bi obično imali po nekoliko njih. Nosile bi vodu do pod kuću, vratile momka sa izgovorom da ose vrati, jer nesmije nedaj bože tko da je vidi sa njim, zatim bi prosule vodu pa brzo nazad do nove ljubavi. Mnoge su odavde i udale se, ukrale se i njihovi potomci su negdje na ovim krajiškim brdima potvrda njihove ljubavi sa vrela Pećine.

Preko dana, za velikih vrućina, skupljala su se djeca oko vrela. Neko bi se dijete popelo u vrelo i kupalo a neko prikupilo vode, da pokvasi one oko vrela. Ovi su pak, sa svoje strane, kobajagi bježali, a ustvari se ponovo vraćali i vriskali od zadovoljstva kad bi ih dohvatio mlaz vode. Klikom na slike ispod pokrenut ćete video o vrelu Pećina a posljednja fotografija je originalna i potvrđuje da je uistinu postojala vodenica na vrelu Pećine u Gati.

 

vodenica_na_pecini_Gata

Comments

comments

Provjerite također

Kur’an časni prevod na Bosanski jezik

Bosnian - Kur`an-Prijevod na Bosanski jezik 1- Al-Fatihah ( The Opening ) 2- Al-Baqarah ( …