Certifikat za njemački jezik vrijedniji od domaće diplome

Izgled jednog od certifikata za njemački jezik
Izgled jednog od certifikata za njemački jezik

U posljednje dvije godine od kako su članice EU Njemačka, Švicarska i Austrije uvele obavezu dostavljanja certifikata o položenom njemačkom jeziku za ona lica koja žele prvu vizu, njeno produženje, dobivanje državljanstva ili školovanju u tim zemljama, velika je potražnja i kod mještana Vikića. Odmah su se na raspolaganju našle škole, instituti i dr. koji pružaju usluge certificiranja za njemački jezik kako bi oni koji to žele što jednostavnije došli do željenog certifikata. Cijene se kreću od 150 do 450 KM za kurs i 150 do 250 KM za ispit što opet zavisi od kategirije. Te kategorije su podjeljenje na slijedeći način:

  • A1 za prvu vizu (spajanje porodice) u Austriji i Njemačkoj
  • A2 za produžavanje vize
  • B1 za dobivanje državljanstva u Austriji i Njemačkoj
  • B2, C1 ili C2 za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Sve je više onih koji su već položili njemački jezik i posjeduju certifikat, kao i onih koji rade na tome a sve kako bi najčešće uz pomoć rodbine u dijaspori pokušali naći zaposlenje ili na drugi način riješiti vlastitu egzistenciju.

Iako su takve pojave svakodnevne, politika ne poduzima ništa na zadržavanju posebno mladih visokoobrazovanih kadrova da ostanu u BiH. Izgleda da bosanskohercegovački političari rade za mnogobrojne zavode za zapošljavanje u EU i šalju im neophodne kadrove.

Comments

comments

Provjerite također

Federalna vlada odobrila 3,5 miliona KM namjenskih sredstava za Aerodrom Bihać

Federalna vlada usvojila je danas 10. maja 2019. godine , na sjednici u Sarajevu, tri …