Bosna kratka povijest

knjiga Kratka povijest Bosne

Autor knjige “Kratka povijest Bosne” Noel Malcolm, britanski historičar i pisac u predgovoru knjige između ostalog kaže:

“Ovu sam knjigu pisao u augustu i septembru 1993. godine obuzet gotovo posvemašnjim očajem zbog budućnosti Bosne. Činilo se da je vanjski svijet odustao od svakog ozbiljnijeg pokušaja da spasi Bosnu od propasti; činilo se isto tako da su srpski političari i vojni zapovjednici koji su isplanirali osvajanje teritorija i masovno protjerivanje pučanstva gotovo postigli sve svoje ciljeve. Pa ipak, danas, u februaru 1995., kad pišem ovaj predgovor, Bosna je još tu. Njezina budućnost, iako neizvjesna, ulijeva sada više nade nego prije 18 mjeseci. Zasluga je to hrabrosti i odlučnosti samih naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Hrvata, demokratskih Srba i ostalih – koji su odbili poslušati savjet vanjskog svijeta neka se pomire s “neminovnim” porazom. Prva i posljednja lekcija koju odatle može izvući svaki povjesničar glasi: ništa nije uistinu neminovno u ljudskoj povijesti..“

Knjiga obuhvata period od XII vijeka i Srednjovjekovne Bosne, pa sve do završetka posljednjeg rata. Ovo je jedan od najprodavanijih „Buybook“ naslova u ovoj godini. Iz ove izdavačke kuće poručuju kako bi upravo ova knjiga mogla mirno poslužiti kao najbolji i najpošteniji udžbenik historije u našim školama.

Pregledavanje odnosno preuzimanje ove knjige u pdf obliku možete uraditi klikom na fotografiju knjige u ovom članku.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …