Banovina u raljama bespuća povijesne zbiljnosti!

Nada Al Issa

Ako je BANOVINA, onda je i Dalmacovina, Slavonovina, Prigorovina, Zagorovina?!

ILI :
BANOVINA U RALJAMA BESPUĆA POVIJESNE ZBILJNOSTI!
Vječna sumnja i dilema je l’ se nešto hrvatski kaže ovako ili onako, opet aktualno.
Nakon dvojbe je li hrvatski Iran, ili Irak, sad’ pravi fb rat je l’ hrvatski Banija, ili Banovina?! Nepismeni, zadrti, primitivni nacionalisti su 100% “sigurni” : Banija je – srpski, Banovina- hrvatski. Oni koji govore BANOVINA su ono već uobičajeno: jugonostalgičari, komunjare, udbaši, … Gotovo, šlus, nema diskusije!
Nepismeno i jezično i geografski i povijesno i politički.
I BANIJA I BANOVINA NAJHRVATSKIJI HRVATSKI, svaka u svom kontekstu. Čak ne treba ni jezično, ni geografsko, ni povijesno znanje, dovoljna je osnovna zdravorazumska logika: BANOVINA je područje pod vlašću bana, BANIJA-banov posjed. Ali “problem” je što se isto kaže i na srpskom!
Strahota, hereza, pa ne možemo govoriti k'o Srbi! Hrvatski i srpski dva različita jezika!
U Baniji smo živjeli do dolaska demokracije u kojoj smo zalutali u —BESPUĆA POVIJESNE ZBILJNOSTI, u kojima se “izgubila” i BANOVINA, a uskrisio je kao Banovinu onaj koji nas je uveo u BESPUĆA.
Svako uskrisivanje na razini gotovo čuda božjeg! Zato je valjda, onaj pop, onih godina, na Trgu francuske republike, tvorca i u voditelja u “bespuća” usporedio s – Isusom!
Tvorac opasne politčke alkemije koji je u opasna politička BESPUĆA uveo i Lijepu Našu i cijelu regiju.
U BESPUĆA u kojima još mnogi lutanju, što je razumljivo, recimo na nekom kamenjaru, koraci često zapinju naprijed natrag.
Ali, ako je po “hrvatskim” gramatičkim nastavcima, (kao – ovina) , i po jezikoslovstvu onog iz “BESPUĆA,” ako je Banija- BANOVINA, onda bi i Dalmacija, mogla biti – Dalmacovina, Slavonija- Slavonovina, Zagorje- Zagorovina, Prigorje- Prigorovina, i gle čuda -HercegOVINA se od prve uklapa u ovaj pokojnikov niz povijesnih bespuća!
……….
Prilog novogovoru. Bože oslobodi!
Banija ili Banovina
Lovac Krešo objasnio šta je ispravno Banija ili Banovina?

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Handanović Mehura iz Vikića

Mehura Handanović iz Vikića umro je 31. oktobra 2022. godine u 55-oj godini života. Đenaza …