Aerodrom Ćoralići kao spomenik iz rata

mi8tAerodrom Ćoralići upisan je u ratne anale i zauzima značajno mjesto u ukupnom doprinosu odbrane “bihaćkog džepa”. Da nije bilo hrabrih pilota i drugih pripadnika ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane Armije RBiH, pitanje je kako bi se situacija razvijala na mnogim ratištima, posebno u enklavama kao što je to bio i Bihać. Samo u opkoljeni Bihać zrakoplovci su uspjeli dopremiti 600 tona najvažnijeg MTS-a, odnosno izvesti više od 160 letova avionima i oko sto letova helikopterima, donoseći neophodnu pomoć Bosanskoj krajini. Prvi avion je sletio 16. jula 1992. godine.
Na aerodrom Ćoralići kraj Cazina stizali su avioni i helikopteri kad je to, praktično, bilo i nemoguće. Stizala je krajnje neophodna pomoć a izvlačili su se najteži ranjenici na liječenje u inostranstvo. Bilo je i drugih zanimljivih letova sa kojima ne želimo kvariti ovaj post.

Helikopter koji se nalazi ispred osnovne škole „Ćoralići“ podsjeća na nekadašnja teška ali herojska ratna vremena, a posebno na doprinos koji je u odbrani naše zemlje dala Vazduhoplovna grupa Bihać. Potpisivanjem sporazuma u Dejtonu, aerodrom i letjelice kao i oprema bili su pod stalnim nadzorom IFOR-a kao i sve drugo. Sada je aerodom samo uspomena, na njemu se ništa ne događa, a mještani Ćoralića na čijim parcelama je izgrađen ratni aerodrom traže nadoknadu od države ili da im se parcele dovedu u prijeratna stanja.aerodromcoralici utva75

Comments

comments

Provjerite također

Adolf Hitler je bio spreman postati musliman?

Adolf Hitler  je bio veliki poklonik Islama. Austrijanac, koji je Njemačkoj i svijetu donio previše …