Značajni datumi padaju u zaborav

nagrabezuZnačajni datumi i događaji iz odbrambenog rata u BiH od 1992. do 1995. godine padaju u zaborav, jer ne postoji strateško opredjeljenje bošnjačkog političkog rukovodstva da čuva kolektivno pamćenje na herojske dane otpora.
O tome najbolje svjedoči činjenica da 28. i 29. novembra, u dane kada se organizuje sjećanje na pogibiju heroja odbrambeno oslobodilačkog rata u RBiH, majora Adila Bešića, komandanta 2. bataljona ,2. bihaćke muslimansko-hrvatske brigade (legendarne 502. Viteške bbr), vlasti kantona i općine nisu ovaj datum obilježile na dostojan način. Žalosno je što je ove godine odaziv porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i bivših pripadnika 2. bataljona „Adil Bešić“ (odnosno odreda Vrsta) bio veoma mali i na Vrsti i na Grabežu.

Što je još poraznije, te datume niti sjećanje na ljude i događaje ne njeguju ni druge nacionalne, naučne i kulturne institucije. Imajući u vidu činjenicu da su ratni događaji u potpunosti izbrisani iz školskih udžbenika, postavlja se pitanje hoće li već sljedeća generacija zaboraviti kako se BiH izborila za slobodu, a jedan narod za opstanak. No, bez angažiranosti političkih struktura i centara moći u čuvanju, dokumentovanju i promoviranju kolektivnog pamćenja na vrijeme agresije na BiH, ono će neupitno otići u zaborav.  Kao takvo, bit će i već sada je meta falsifikatora historijskih činjenica, koji će pokušati iskriviti i negirati ono čega se preživjeli sjećaju. nagabezu2 nagrabezu1

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Enter Captcha Here :