Zbog susjeda i komšija, u Bosni uvijek vakat za – nevakat

Nada Al Issa

Veliki Derviš Sušić “prorok” u vlastitom selu suvremene bosanske historije.

Naslov romana “Nevakat,” kao da je unaprijed posudio od današnjice.
Oni koji znaju kažu da nitko, kao Sušić, nije oslikao život u Bosni. Mnogo njegovo “slovo” o davnoj Bosni aktualno i danas.
I danas kao da gledamo povratak u bosansku prošlost, kakvu je opisivao: “Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane.”
I danas u Bosni “ne može biti sreće i obilja,” zbog susjeda i komšija.
ZBOG NJIH je “Bosna najdublji ponor pakla,”i “Svuda opasnost reži za granicom.”
“U Bosni se sve uplelo da podvuče razliku,” pisao je Sušić, kao da je “prorokovao” bosanski vakat u nevaktu u kojem Srbi i Hrvati “podvlače razliku” prema Bošnjacima, prema kojima se ponašaju kao nacistički “ubermenchi”(ibermenš) prema Židovima.
Znao je Sušić i da “POTOMSTVU ĆE KRV NA UŠI PRSKATI…”
I prskala je na sve strane 90-ih.
Gledamo komšijsku i susjedsku “neumitnu silu,” prema Bosni, uz iritantnu nezainteresiranost, pa čak i asistenciju Evrope.
SUŠIĆ je to “predvidio” kada je zavapio :” Ah, kako će nas Evropa kuhati i mljeti.”
ZBOG BOSANSKOG VAKTA U NEVAKTU JAČA BOSANSKI, BOŠNJAČKI PONOS, PRKOS za pobune, jer im zlotvori, donedavni agresori i krvnici, genocidni i UZP-ovci, separatisti i konstitutivni, hoće oteti državu, zatrti vjeru-islam, “tradiciju islama koja je, znao je Sušić, dio kompleksnosti bića zemlje.”
Zemlje Bosne.
Tko se trudi zatrti islam, zatro bi i bošnjački narod i njihovu jedinu zemlju Bosnu.
Kako je Sušić u svoj nevakat tugovao nad Bosnom, nad kojom se “I najtvrđe srce rasplače,” i pitao se “ili ja to kroz svoje sva druga srca gledam,” (“Pobune”) moglo bi se i tugovati i pitati i danas.
Do kada će svaki bosanski vakat biti – NEVAKAT?!
Ti…ti si se u nevakat pojavio. Čuvaj se! Ne pij iz svačijeg fildžana i ne isturaj prsa svakoj šumi! Utvrdi kuću kamenom,a sebe opreznošću.
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Bez 5. korpusa ne bi bilo ni povjetarca, a kamoli oluje

Julskih dana ‘95. -“Predoluja” 5. korpusa ARMIJE BiH, bez koje ne bi bilo ni hrvatske …