Ukoliko vas ugrize pas lutalica, kaznu će platiti kanton

preko stotinu pasa lutalica u naselju Vikići
preko stotinu pasa lutalica u naselju Vikići

Kako bi bila izbjegnuta pravna i svaka druga odgovornost institucija FBiH, bilo je nužno da Vlada pokrene inicijativu za izmjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Odredbom člana 28. stav 4. Zakona propisano je da sklonište za životinje osniva fizička ili pravna osoba, jedinica lokalne samouprave, općina, grad, kanton ili entitet, dok je odredbom člana 30. propisano da skloništa i higijenske servise finansiraju budžeti entiteta, kantona, gradova i općina.

Vlada FBiH usvojila je mišljenje Ministarstva prostornog uređenja da je članovima 28. i 30. ovog zakona utvrđena obaveza entiteta da osniva i finansira skloništa i higijenske servise. To je u suprotnosti s Ustavom FBiH koji propisuje da je u isključivoj nadležnosti kantonalnih vlasti utvrđivanje politike koja se tiče reguliranja i osiguravanja javnih službi, a što je u konkretnom slučaju i služba koja bi se brinula o napuštenim psima. Dakle, kantoni su jedini ovlašteni da utvrđuju ove politike, kaže se u saopćenju Vlade FBiH.

Procjenjuje se da samo u gradu Bihaću ima više od 2000 pasa lutalica a u naselju Vikići preko 100. Posljednja akcija veterinarske stanice Bihać odnosno zaposlenika higijenskog servisa za hvatanje pasa lutalica na području MZ Izačić nije dala očekivane rezultate. Rezultati su izostali upravo zbog prisustva velikog broja pasa lutalica, u akciji na području naselja Vikići uhvaćeno je i odveženo u azil samo desetak pasa.

Mještani su nezadovoljni jer nesavjesni vlasnici svoje ljubimce jednostavno u prolasku kroz naselje izbace iz vozila i ostave pored ceste a oni se obrzo priključe ostalim lutalicama svakodnevno povećavajući i onako veliko brojno stanje. Među mještanima se najčešće može čuti mišljenje da dok su lovci rješavali štetočine nije bilo ni pasa lutalica.

 

Comments

comments

Provjerite također

Lovačka kuća Mala Peć po drugi put provaljena

Prilikom obilaska lovišta i lovačke kuće na Bugaru grupovođa Juso Čajić iz Male Peći primjetio …