Rodoskvrnjenje

Dr. Enver Imamović

Jedna posebna ekipa koju su sačinjavali prof. Harrison i serumolog dr. R. C. Conolly sa svojim pomoćnicima, bila je zadužena da ustanovi krvnu grupu Tutankamona. Analiza je izvršena s pomoću sasvim malog komadića tkiva mumije i ustanovilo se da je faraon imao krvnu grupu A2, podgrupu MN, inaće izuzetno rijetka krv. To govori da je Tutankamom rođen u porodici zatvorenog ženidbeno-udajnog kruga, te nije moglo doći do primjesa druge krvi. Uostalom, to dokazuje i činjenica poznata iz historije da je Tutankamon oženio svoju sestru te je kralju Amenoofisu IV istovremeno bio i sin i zet, dok je, pak, nakon Tutankamonove smrti taj isti Amenofis, zapravo njegov otac, oženio njegovu udovicu, to jest svoju kćerku. Njoj je tada bilo I5, a njemu 69 godina.

Magijski nakit

Pored zlatne maske koja je prekrivala lice, ramena i grudi, u zavojima i na tijelu je nađena ogromna količina raznog nakita, od zlata i dragulja. Prilikom odmotavanja povoja stalno su otkrivani dijelovi nakita koji su pored ukrasne funkcije imali i magijsku ulogu. Na vratu je stajala trostruka ogrlica s privjeskom u obliku skarabeja (balegara) s magičnom formulom na kojem je bila napisana formula magijskog značenja. Tu je bio i lik feniksa. Posebnu vrijednost predstavljao je veliki nakit koji je stajao na prsima, zvani pektoral, tzv. ptica-duša, koja je raširila krila na kraljevim prsima.
Oko glave bio je dijadem obložen zlatom i karneolom, a ispod toga platnena kapa izvezena zlatom iukrašena biserom, tijesno pripijena uz glavu. Bilo je još šest ogrlica na kojima su visili amuleti (hamajlije) sastavljeni od zlatnih pločica. Samo na jednom ovratniku koji je nosio lik supa i boginje Nekbet, stajalo je 256 zlatnih privjesaka.

Probudi se!

Poseban značaj za nauku ima mali naslon za glavu načinjen od željeza, jer su uopće predmeti od zeljeza iz ove grobnice prvi nalazi od tog metala u egipatskoj historiji. Na njemu je natpis: “Probudi se iz nesvjestice u kojoj spavaš. Ti trijumfiraš nad svime što se poduzima protiv tebe. Bog Ptah je zgazio tvoje neprijatelje. Oni sada leže ovdje i više ne postoje”.
Na rukama i nogama nađena je velika količina narukvica i prstenja. Na lijevoj ruci stajalo je šest a na desnoj sedam narukvica, što ih je faraon nosio za života. Na podlakticama je stajalo jedanaest zlatnih kolutova, a na prstima petnaest zlatnih prstenova. Bilo je priloženo i šest pari naušnica iz kraljeva djetinjstva.
Svemu ovome bio je pridodan još i mrtvački nakit kao što je, na primjer, osam zlatnih kolutova koji su stajali oko trbuha i nadlaktica. Prsti na rukama i nogama bili su uvučeni u zlatne tuljke koji su bili oblikovani kao prsti.

Zlatni bodež

Ispod zlatnog pojasa na trbuhu nađen je veoma lijep bodež s oštricom od zlata. Sa pojasa visila je pregaća od sedam zlatnih ploča obložene umecima šarene staklene paste spojene biserima. Pokraj nje nađen je još jedan bodež sa zlatnim koricama. Od izuzetne vrijednosti je njegovo sjecivo načinjeno od nehrđajućeg željeza, koje se sjajilo kao najbolji današnji čelik.
Mumija je bila toliko i tako opremljena dragocijenostima da je doslovno bila zatrpana zlatom i draguljima. Nađena je ukupno 101 različita skupina nakita, i ako se tome još dodaju zlatne maske pa zlatni lijes težak 110 kg, te brojni drugi nalazi od zlata i dragulja, onda nije ni čudo što su ovakvi grobovi bili meta pljačkasa već u faraonsko doba, i to često od strane onih koji su bili zaduženi da čuvaju svetost grobnice sa mumijom.
Kada su bili završeni radovi oko mumije, prišlo se raspremanju grobne riznice. Bilo je na hiljade predmeta razne namjene. Sve što je za života koristio mladi faraon i ono što mu je trebalo na „onom svijetu“ bilo je ovdje pohranjeno. Najviše je bilo škrinja raznih oblika i veličina, ali se jedna od njih posebno isticala svojom ljepotorn. Kakva je bila, najbolje govori podatak da je sastavljena iz 45.000 dijelova.

Uvojci kose faraonove nane

Većina škrinja bile su krcate nakitom. Jedna je sadržavala samo onaj koji je bio izrađen filigranskom tehnikom. U drugoj je stajalo malo žezlo, ogledalo i pribor za pisanje. Pored brojnog nakita tu su bili i predmeti namijenjeni svakodnevnoj upotrebi te razni modeli. U jednom sanduku nađen je mali lijes oblikovan kao ljudski lik. Bio je dug 35 cm, crno lakiran i ukrašen zlatnim zrakama. Na njemu je bio ispisan sveti tekst s raznim izrekama. Na oba kraja bio je zapečaćen.
Kada je otvoren u njemu se opet pojavio drugi mali lijes. Kad je i on otvoren ukazala se mala mumija. Nakon što su skinuti zavoji pokazao se opet mali lijes koji je također imao oblik mumije. To je sasvim zbunilo istraživač, a onda je uslijedilo iznenađene. Kada su njega otvorili nisu našli dječiju mumiju kako su očekivali, nego jedan zlatni amulet (hamajliju). Pomnim pregledom ustanovilo se da je riječ o poklonu Tutankamonova djeda, Amenofisa III, koji je Tutankamon od njega dobio još kao dijete. Pored amuleta stajao je mali smotuljak od finog platna. Kad su ga otvorili pokazalo se nekoliko odrezaka kestenjastih uvojaka kose. Ustanovilo se da su pripadali Tutankamonovoj nani (baki), još zivućoj Teji, koja se na ovaj način oprostila od svog rano preminulog unuka .

Dječje igračke u grobu

Tu su bili i predmeti za igranje, svi izrađeni od slonove kosti. Neki su bili u obliku stolova sa visokim nogama. Bile su i kocke i male figurice koje su pripadale nekoj igrački za pomicanje u igri. Nađena je i jedna ploča čija je površina hila podijeljena na 30 kvadrata, koja je također služila za neku zabavnu igru. U jednom sanduku koji je bio podijeljen na pretince, našlo se svakojakih igračaka s kojima se, bez sumnje, faraon igrao kao dijete. U sanduku pored toga bila su pohranjeni raznovrsni muzički instrumenti. Posebnom ljepotom se isticala jedna srebrena truba. Kada ju je Carter uzeo i stavio na usta davala je zvuk kao da je tek napravljena.

Odjeća i obuća faraona

Nađene su dvije kutije koje su bile pune šešira, a u drugoj je bila lijepo ukrašena kapa. Pored toga stajali su brojni štapovi za šetnju. Drške su bile različito oblikovane: okrugle, viljuškaste, prstenaste ili zavinute. U 116 košara načinjene od trstike nalazio se pribor za jelo, te mnogo spremljene hrane. U 40 vrčeva bilo je vino, koje je već davno isparilo mada je bilo zapečaćeno voskom. Ipak se od ostataka mogla obaviti kemijska analiza te ustanoviti njegova kakvoća i tehnologija kojom se pravilo. U jednoj škrinji nađena je naprava za spravljanje piva, omiljeno piće starih Egipćana.

Faraonov „ručak“

U brojnim posudama bilo je svakojakih živežnih namirnica. U jednoj je, pak, bila pečena patka. Jedan sanduk je bio krcat kraljevog donjeg rublja. Drugi su bili napunjeni ostalom kraljevom odjećom. Pored toga stajala je stolica iz kraljeva djetinjstva, a malo podalje njegovo skupocjeno prijestolje, remek-djelo egipatske umjetnosti. U jednom kutu stajala je konjska oprema. Tu su bila i četvera kola optočena zlatnnim ukrasima, izrezbarena i ukrašena na takav način da istraživači nisu znali čemu bi se više divili, da li elegantnim točkovima, skupocijenoj rudi ili košari za vozača. Na njima su još uvijek stajali raskošni baldahini.
Nađena je ogromna količina raznovrsnog oružja, počev od buzdovana, toljaga, batina do srpastih mačeva, kopalja itd. Lukovi su bili od trešnjeva i brezova drveta, a tetive od ispletenih životinjskih crijeva. Nađeno je ukupno 278 strijelica svih vrsta te 300 komada drugog oružja.
Osobito se našlo mnoge kipova raznih veličina i raznog materijala, mnogi ad zlata. Neki su predstavljali kralja a neki razna božanstva. Neki od njih su se nalazili u sanducima. Ukupno je izbrojano 413 komada.
Izmedu ostalog, nađena je i naprava za paljenje vatre. Imala je svrdlasti štapić s kremenim batom, nešto slično što se susreće i kod drugih starih naroda. Tu su bile i 43 posude koje su sadržavale masti, s ukupno 350 litara. Bila su i četiri svijećnjaka od bronze i zlata. U jednom od njih još je stajala svijeća. Nađena su 22 mala modela brodova i čamaca te jedna jedrilica. Pored toga stajali su modeli četiri mrtvačka broda kakvim se služilo u ceremoniji sahrane.
Nađen je i model hambara (silosa) s više pregradaka koje su bile ispunjene raznim vrstama žitarica. Pored toga je stajao ručni mlin. Zanimljivo je da se u grobnici nije našao nijedan papirus.

Faraonovo blago

Comments

comments

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …