Psi lutalice u naselju Vikići

psi lutalice_newProcjenjuje se da u naselju Vikići ima preko 100 pasa lutalica koji se nesmetano kreće po naselju, ulaze u dvorišta i same objekte. Najčešće se zadržavaju na otvorenom prostoru a zimi se smještaju uz same kuće. Kako su organizovani u čoporima brane svoj prostor od drugih pasa a ponekad i u borbi ubijajau druge pse. Veoma česti su napadi na prolaznike, posebno na manju djecu koja idu pješice do škole.

U cijeloj priči o psima lutalicama koja već mjesecima puni stupce medija u Bosni i Hercegovini, često se zaboravlja sam korijen problema – a u njemu su neodgovorni vlasnici tih životinja, koji najčešće iz svoje ili zabave svoje djece, uzimaju pse za svoje stanove ili kuće – i onda nakon nekog vremena, kada im dosadi, kada više ne žele ili ne mogu čuvati “ljubimce” iste napuštaju ili ih se rješavaju na najrazličitije načine…

Do sada su problem pasa lutalica najčešće rješavali lovci iz naselja Vikići u okviru organizovanih akcija na uništavanju pasa lutalica i mačaka, međutim od prije dvije godine to ne čine jer im zakon to ne dozvoljava.

Sami mještani su nemoćni da na zakonit način riješe sve pse lutalice, nemogu ih ni udomiti jer gotovo svako domaćinstvo ima vlastitog psa, a nazovi zaštitari za pse lutalice iz Bihaća, kupe pse po gradu i ispuštaju na periferijama ili u udaljenija naselja u općini.

Šta učiniti, kako se zaštititi, treba li tužiti sam zakon, sami prosudite.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Enter Captcha Here :