Preliminarni rezultati popisa stanovništva za naselje Vikići

popis_obrazacPrema zvaničnim statistikama u BiH je odavno prisutna bijela kuga. Konstantno se ponavlja evidencija većeg broja umrlig u odnosu na novorođene a to je opet u većoj ili manjoj mjeri različito od kantona do kantona. Uglavnom to znači da prirodni prirast iznosi –143, odnosno da je vitalni indeks negativan 0,93 što je zabrinjavajuće, osim za zvaničnu politiku.

Razlozi za osjetan pad nataliteta i prirodnog prirasta su višestruki, ali su najizraženiji, izrazito loša ekonomska situacija (zbog velike nezaposlenosti sve manji broj mladih se odlučuje stupiti u brak, a pogotovo rađati djecu) i politička nestabilnost u zemlji koja je, najznačajniji  razlog da mladi, uglavnom, više razmišljaju o tome kuda otići, a ne o mogućnosti zasnivanja porodica.

Prema nezvaničnim – preliminarnim rezultatima za naselje Vikići popisom je obuhvaćeno 1042 osobe koje žive u 337 porodičnih zajednica smještenih u 262 objekta – kuće. Kada uporedimo rezultate iz 1991. od 1101, zatim 1981, od 1000 i recimo 1971. od 841 popisanih konstatovali bi da je priraštaj konstantno u rastu mada to uistinu nije tako. Posljednjim popisom 2013. godine mnoge osobe iz naselja nisu obuhvaćene a samim tim ni njihovi objekti jer se u momentu popisa nisu nalazili u BiH, veliki broj se također odrekao bosanskog državljanstva i uzeo neko drugo odnosno nema zvanični bosanski identifikacioni dokument. U naselju postoje 32o useljene porodične kuće i još njih desetak u kojim nitko ili privremeno boravi što je ukupan broj od 330 i ako je popisom obuhvaćeno 262 ostaje velika razlika koja nije popisana.

Comments

comments

Provjerite također

Počinje sa radom “Radio Vrebac Brekovica”

Zahvaljujući gospodinu Hasibu Hukareviću iz Brekovice koji se pobrinuo za puštanje u rad “Radio Vrebac …