Oprez sa jesenjskim cvijećem

 

kacun_newU ovo vrijeme na području naselja pojavila se je velika količina cvijeća koje podsjeća na kaćun ili ti šafran, kod nas se pojavljuje u šumama, gajevima ili rubovima livada uz zelene oaze šume i grmlje a nerijetko i na pokošenim livadama, i da nebi došlo do zabune nije na odmet da se upoznate:

1.) Šafran – Druga imena: ŠAFRAN, KROKUS, KAĆUN, PROLJETNI ŠAFRAN, PITOMI ŠAFRAN; Latinski naziv: CROCUS SATIVUS L., divlji samonikli šafran CROCUS VERNUS
To je proljetna biljka, i otporna lukovičasta trajnica iz obitelji perunika (Iridaceae). Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu, a cijela je biljka – JESTIVA.
Cvate u kasnu zimu ili u rano proljeće, ovisi dali je čovjek pesimist (kasna zima) ili optimist (rano proljeće).
2.) Mrazovac – Drugo ime, VOĆAK; Latinski naziv: COLOCHICUM AUTUMNALE
To je jesenja biljka, i otporna lukovičasta trajnica iz obitelji ljiljana (lillium).
Rasprostranjena u našoj široj regiji, jugoistočnoj Europi i nastanjuje livade i rubove šuma. Cijela biljka je OTROVNA! Sadrži otrovni citostatik kolhicin. Cvjeta u jesen, u rujnu (septembru) i u listopadu (oktobar), a cvijet je ljubičast.
Neiskusni sakupljač bi cvijet mogao pomiješati sa cvijetom jestivog šafrana, a list sa listom jestivog srijemuša (divlji luk, medvjeđi luk; latinski Allium ursinum L.)
Dakle, da zaključimo: mrazovac se od šafrana razlikuje upravo po tome da ne cvjetaju u istim godišnjim dobima. Cvijet mrazovca se javlja i to bez lista u septembru, a list mu niče narednog proljeća. Iz cvijeta ujesen se razvija plod koji je vrlo otrovan, poguban je za sve životinje koje ga pojedu u većim količinama, sa smetnjama grčeva i proljeva, gubitka težine, često sa dugotrajnim posljedicama (dehidracija stoke)

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Enter Captcha Here :