Nešto o starinskih toplicah kraj Bišća u Bosnoj

zdravstvena ustanova lječilište Gata
zdravstvena ustanova lječilište Gata

Velika Gata od Bihaća udaljena je 15 kilometara, od Cazina 25 kilometara a granični prijelaz Izačić, prema Hrvatskoj, udaljen je samo 8 kilometara. Drugi naziv mjesta je Gata Ilidža. Riječ Gata na latinskom znaci Kada, naziv Ilidža (Ilica) na turskom jeziku znači Kupatilo. Velika Gata je mjesto gdje izviru termalne ljekovite vode. Temperatura termalne vode iznosi od 32°C do 39°C a njena mineralnost iznosi 1327-1491 mg/I. Na ovom području je umjereni planinski tip klime a zbog utjecaja iz susjednih oblasti, ljeta su topla i suha a zime hladne sa padavinama, tako da i u sred zime Gata izgleda kao oaza u pustinji zbog isparavanja termalnih voda.

izvor Bistrica u Gati
izvor Bistrica u Gati

Pored termalnih Gata je poznata i po pitkim izvorskim i pećinskim vodama koje su vrhunske kvalitete hladne ljeti a toplije zimi. Najpoznatiji takav izvor je “Toplica” koja izvire iz ljutog kamena na rubu naselja. Izvor obavezno posjetite i okrijepite dušu, zahvalite se majci prirodi što nas još nagrađuje svojim blagodatima.

trošne kućice sa termalnom vodom u Gati Ilidzi
trošne kućice sa termalnom vodom u Gati Ilidzi

Iako je priroda izdašna i nemari mnogo za one koji koriste njene blagodati, ljudski faktor je taj koji je nepredvidim pa i u slučaju termalnih ljekovitih voda u Gati Ilidži. Još gore je kada struku zamjeni šuplja politika pa Gata nema ono što zaslužuje i od čega bi cijela zajednica imala koristiti.

Za termalne vode znali su još rimljani a interes mnogi ne prestaje od pamtivjeka što svjedoči i ova priča por nazivom “Nešto o starinskih toplicah kraj Bišća u Bosnoj” koju je napiso A.Š. još 1887. godine za “Liečnički viestnik”. Priču možete pročitati ili preuzeti u pdf formati na ovom linku. Ova priča ima i historijske momente jer opisuje događaje unazad 140 godina.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …