Najstariji vojni orkestar na svijetu “Mehter” gostovao u BiH

mehter_najstariji_vojni_orkestar_na_svijetuKako saznajemo iz turskog ureda za kulturu i turizam u Bosni i Hercegovini najavljena je višednevna posjeta našoj državi najstarijeg vojnog orkestra na svijetu, osmanskog vojnog orkestra “Mehter” iz Turske.

Osmanski vojni orkestar “Mehter” djeluje od 13. stoljeća,  glazbenici sviraju na autentičnim srednjovjekovnim instrumentima, a njihov repertoar pretežno čine osmanski vojni marševi iz različitih epoha iako u repertuaru imaju bosanske pjesme kao štu je “Šehitski rastanak”.

“Mehter” je bio naziv za općenito vojne orkestre koji su pratili janjičarske i druge jedinice u njihovim vojnim pohodima i pobjedama, kao i sultana i druge osmanske uglednike tokom njihovih javnih nastupa u svim prilikama.

Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji ili najstariji uopće kada je u pitanju pratnja vojnske, po ugledu na njih. sve druge vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre. Danas je “Mehter” više ceremonijalni orkestar koji gaji tradiciju pomenutih vremena.

Mehter je gostovao u Bosni i Hercegovini a ovo si bili termini posjeta i nastupa po gradovima:

11.06.2015. u Zenici,

12.06.2015. u Sarajevu,

15.06.2015. u Mostaru,

16.062015. u Tuzli.

 Turski vojni orkestar “Mehter” izvodi  “Šehidski rastanak”

 

Comments

comments

Provjerite također

Adolf Hitler je bio spreman postati musliman?

Adolf Hitler  je bio veliki poklonik Islama. Austrijanac, koji je Njemačkoj i svijetu donio previše …