Na Općim izborima 2018 u Vikići manjina odlučivala u ime većine

mapa BiH dva entiteta
mapa BiH dva entiteta

Legitimnost, u najširem smislu, znači priznavanje državne vlasti od strane građana, odnosno stav građana da institucije sistema ispunjavaju opšte interese državne zajednice u kojoj žive.

Na ovogodišnjim Općim izborima 2018 godine održanim u naselju Vikići u nedjelju 07. oktobra na dva biračka mjesta glasanju je pristupilo 272 glasača sa pravom glasa. Kako znamo da u naselju prema glasačkim spiskovima ima 1069 glasača sa pravom glasa, može se izvući zaključak da je 25.44 % glasalo dok njih 74.55% nije ali ako tome dodamo da je ukupno bilo 36 nevažećih listića ili 3.36% onda možemo ustvrditi da 77.91% glasača na neki način nije podržalo opće izbore ili kandidate na listama za glasanje odnosno nisu dali legitimitet izabranoj vlasti.

Dali je uvijek legitimno i legalno može se vidjeti upravo iz ovog primjera u naselju Vikići gdje je 22.1 % građana sa pravom glasa dalo legitimitet odnosno podržalo je izabrane predstavnike vlasti dok 77.9 % građana to nije učinilo. Sada se postavlja opravdano pitanje dali je legalno da 22.1% može dati legitimitet u ime 77.9% drugih koji to nisu učinili. Naravno da nije legalno da manjina odlučuje u ime većine ali i ovo je jedan od primjera veoma lošeg izbornog zakona u BiH kao i činjenica da vlast u BiH bez legaliteta može opstati na vlasti.

Iako legitimitet treba da bude zasnovan na pravdi i pravednosti ostaje otvoreno pitanje dali je to i u ovakvim primjerima odlučivanja manjine u ime većine kao što je to slučaj sa općim izborima 2018 u Vikići.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Rekić Fikret iz Vikića

Fikret Rekić iz Vikića umro je 18. decembra 2023. godine u 58-oj godini života. Đenaza …