Na pojavu prvih vrganja kojeg su ovdašnji gljivari sa nestrpljenjem iščekivali, pokreće se pitanje i njegove primjene u izvrsnim kuharskim receptima. Prošlogodišnja velika koncetracija vlage u zemlji i ovogodišnja suša, okrivljuju se kao najveći uzročnik nedostatka gljiva a upravo je sezona krenula u našim šumama. Jedan naš gljivar poslao nam je i fotografiju prvih ovogodišnjih pravih vrganja koje je pronašao tražeći blagve, a iznenađenje je bilo još veće samo mjesto gdje je pronašao gljive. I ovaj slučaj je potvrda da gljive zbog raznih razloga često mjenjaju staništa što potvrđuje i ovaj primjer. Sada kada je sezona počela odmah predlažemo i jedan isprobani recept u kojem neizostavno mjesto imaju upravo gljive.
Radi se o kotlovini u kojoj bi bilo zaista svega i svačega, počevši od nekoliko vrsta mesa piletine, jagnjetine, teletine i junetine, a zatim nekoliko vrsta svježih gljiva : šampinjona, bukovača, lisičarki i vrganja, ali i neizostavnog domaćeg žutog krumpira. Recept je isproban više puta i svaki put je bio veoma uspješan što bi možda bio i razlog pripreme u “tanjirači” na otvorenom plamenu uz dodavanje posebnih začina što zavisi od samog kuhara.
Kao što smo već na početku ovog posta naveli, možete koristiti bilo koje drugo meso počevši od mesa divljači, telećih i janjećih kotleta, pa sve do piletine i povrća tipa krumpira i mješavine svježih gljiva. Miris ovog jela tokom kuhanja nećemo niti komentirati nešto pretjerano, već ćemo samo reći kako je cijela okolina mirisalo po ovom jelu. Što se krumpira tiče možete ga pripremiti ranije uz vrlo kratko gratinirao u pećnici ili u “tanjirači” prije samog kuhanja i dfodavanja drugih sastojaka, nismo ga htjeli kuhati odmah jer bi u vodi prilikom kuhanja ostao cijeli škrob, dok kratkim gratiniranjem će se zadržati škrob u krumpiru koji će kasnije tokom kuhanja s mesom puštati škrob u jelo i time prirodno zgusniti kompletno jelo.